TUZLA

Reisul-ulema: U Kur'anu je naša slava, čast i dostojanstvo, ali i snaga

Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je Kur'an Božija Objava, čiji će propisi važiti sve do Smaka svijeta

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
El. T.

prije 3 dana

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Tuzli poručio da je u Kur'anu naša slava, naša čast i dostojanstvo, ali i naša snaga, te da se treba primjereno odnositi prema njemu.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo tuzlansko, Behram-begova medresa i Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla organizirali su dvodnevnu naučnu konferenciju s međunarodnim učešćem pod nazivom „Institucija hifza Kur’ana u Bosni i Hercegovini“, a na svečanom otvorenju konferencije obratio se reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je ovom prilikom kazao da je Kur'an Božija Objava, čiji će propisi važiti sve do Smaka svijeta i čija će učenja ljude podsjećati na njihovog Gospodara i učiti ih pravilima života na ovom svijetu i onome što će im i život na drugom svijetu učiniti lijepim i blagoslovljenim.

- Kao što je kazao allamah Tabatabai: 'Kur'an se u svojim temama ne posvećuje jednom od naroda kao što je naprimjer, arapski narod. Također, Kur'an ne izdvaja ni neku grupu kao što su muslimani. Kur'an, naime, upravlja svoj diskurs i prema nemuslimanima kao što govori i o muslimanima. Argument za ovu tvrdnju jesu mnoga obraćanja upravljena u Kur'anu prema mušricima, paganima, politeistima, Sljedbenicima Knjige, Jevrejima, Sinovima Israilovim, kršćanima... (Kur'an) navodi dokaze za svaku od ovih grupa i poziva ih svojim istinitim spoznajama i razmišljanju o njegovim plemenitim navodima i ajetima'. Prema tome, onaj ko bude postupao po tom učenju i poduzimao adekvatne mjere, taj će i biti uspješan. To važi i za život na ovome svijetu, i za život na ahiretu. Muslimani su pozvani da se upoznaju s tim pravilima i da ih usvoje i primijene u životu - da bi uspješni bili na oba svijeta - kazao je reisul-ulema.

Oni koji nisu muslimani, ili koji čak nisu ni religiozni, ili su indolentni prema životu na onom svijetu a dokuče i primijene pravila za uspjeh na ovom svijetu, oni će na dunjaluku biti uspješni, dodao je on.

- U suri El-Kehf, Kur'an govori o Zulkarnejnu, paradigmi uspješnog vlada na ovom svijetu, i na nekoliko mjesta naglašava da je 'posegnuo za pravim sredstvom' (etbe'a sebeba), tj. poduzeo je adekvatne mjere za ono što je želio postići. Iako je Zulkarnejn vjernik, u navedenim slučajevima on biva uspješan ne zbog svog vjerovanja, već zbog poduzimanja pravih mjera, ulaganja napora i posezanja za adekvatnim sredstvom. Drugim riječima, i da nije bio vjernik a postupao kako je postupao - bio bi uspješan na ovom svijetu - istaknuo je reisul-ulema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.