KANDIDAT ZA REKTORA

Zaimović prekršio proceduru i zloupotrijebio položaj: Pisao dekanima prije otvaranja konkursa i dogovarao sastanke

Zaimović se nije oglašavao na medijske pozive

Tarik Zaimović. Facebook

S. S. / Oslobođenje

prije 3 dana

Nakon što je Komisija, koju je odabrao Senat UNSA, u ponedjeljak otvorila prijave pristigle na konkurs za rektora Univerziteta u Sarajevu, izvijestila je da su u utrci dva kandidata: Almira Hadžović-Džuvo, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i Tarik Zaimović, aktuelni prorektor za finansije.

Procedura nalaže da Komisija podnese izvještaj Senatu, što bi trebalo da se dogodi danas, a početkom jula očekuje se sazivanje sjednice Senata na kojoj bi kandidati prezentirali svoje programe rada. Izlaganje programa rada kandidata za rektora otvoreno je za javnost.

Međutim, Tarik Zaimović je, kako Oslobođenje saznaje, protivno pravilima konkursa, već u ponedjeljak privatnim porukama kontaktirao dekane fakulteta UNSA predlažući sastanke sa njima kako bi im predstavio svoj program rada?!

Oslobođenje je ubrzo nakon toga tražilo od prorektora za finansije da im pojasni svoje postupke i odgovori da li svjesno krši ne samo konkursnu proceduru već i zloupotrebljava sadašnji položaj.

Nije odgovarao na poruke

Do trenutka objavljivanja teksta nisu dobili odgovor od Tarika Zaimovića. Prorektor se nije javljao na bezbroj telefonskih poziva. Poruke poslane putem Vibera samo je pročitao, ali nije smatrao da treba i odgovoriti. A nisu dobili ni njegov odgovor na mail koji smo istovremeno uputili Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, tražeći i njihovo očitanje o ovoj situaciji. U međuvremenu je, kako saznaju, Zaimović obrisao poruke upućene dekanima, no neki su ih sačuvali.

Iz Ministarstva su rekli da do momenta pripreme odgovora nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju, prigovor ili žalbu da neko od kandidata radi bilo šta protivno pravilima konkursa. U mailu su dodali kako pozivaju bilo koga ko ima takva saznanja da se sa relevantnim dokazima obrati nadležnoj inspekciji.

- Članom 63. Zakona o visokom obrazovanju propisano je da se procedura izbora rektora preciznije uređuje Statutom Univerziteta u Sarajevu. S druge strane, članom 73. Statuta Univerziteta u Sarajevu stavkom 5. jasno se definišu vrijeme, mjesto i način zvaničnog prezentovanja plana i programa kandidata - a to je na zvaničnoj sjednici Senata Univerziteta, nakon čega se pristupa glasanju i izboru rektora. Na taj način se osigurava jednakost kandidata u izbornom procesu i time bi se, između ostalog, trebala spriječiti potencijalna zloupotreba položaja u slučaju da neko od kandidata već zauzima neku od pozicija na Univerzitetu sa koje bi mogao uticati na sam proces izbora rektora - kazali su iz Ministarstva.

Na kraju su dodali kako je svako djelovanje kandidata koje je suprotno Zakonu i Statutu podložno sankcijama.

- Procedura po tom pitanju je jasna, a u toj proceduri se Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje javlja kao drugostepeni organ - zaključili su.

Mora biti redovni profesor

Uslovi za rektora su da izabrani kandidat, između ostalog, treba biti u radnom odnosu na UNSA, zatim da je izabran u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora, naučno zvanje naučnog savjetnika ili u umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora sa odbranjenim doktoratom umjetnosti, odnosno nauka.

Rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju predsjednika ili člana Upravnog odbora UNSA, obavljati funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti, političkim strankama i sindikalnim udruženjima/organizacijama, kao i ostale funkcije čije je obnašanje ograničeno posebnim propisima.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana, direktora ili prodekana članice Univerziteta u Sarajevu.

Nigdje ne piše, ali se valjda podrazumijeva: rektor bi trebao biti uzor studentima i ne bi smio varati, ni na ispitima ni na konkursima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.