"AVAZ" OTKRIVA

Raspetljava se velika afera nakon tri propala oglasa na UKC-u Tuzla: Četvrti tender nada za bolesne

Na nabavku aparata za radioterapiju u UKC-u čeka se godinama, Tužilaštvo TK pokrenulo i istragu

UKC Tuzla. Avaz

prije 2 dana

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla objavio je na portalu Agencije za javne nabavke BiH obavještenje o nabavci linearnog akceleratora i druge medicinske opreme, procijenjene vrijednosti 8.547.008 KM bez PDV-a, a ponude se mogu slati do 21. avgusta ove godine.

Ovo je četvrti tender koji raspisuje UKC, jer su prethodna tri oborena iz različitih razloga, a o čemu je „Dnevni avaz“ više puta izvještavao i detaljno pisao.

Ko je štimao

Nabavka aparata za radioterapiju u UKC-u se neće pamtiti samo po tri puta poništenom postupku i po zainteresiranosti istražitelja Sektora kriminalističke policije MUP-a TK koji su izuzeli dokumentaciju i materijal o nabavci linearnog akceleratora kako bi se utvrdilo je li prekršen Zakon o javnim nabavkama i je li se pogodovalo određenom ponuđaču, nego i po sasvim novom pristupu u nabavci u BiH u ovom, četvrtom pokušaju nabavke.

Faksimil sadržaja ponude četvrtog tendera za nabavku linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla. Avaz

Osim istrage koja je u toku i pritiska javnosti, komisija za javne nabavke koja je izradila ovu četvrtu ponudu priložila je evidentno potpuno novu dokumentaciju, koja do sada na ovakav način u javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini nije objavljivana.

Promjenom na čelu UKC-a, smjenom Denijala Tulumovića, koji je nezakonito bio vršilac dužnosti direktora UKC-a duže od godinu, dogodilo se ono što je trebalo i moralo davno, prije svega, zbog stotina pacijenata koji su muku mučili tražeći prijeko potrebnu terapiju u nekoj od bolnica u ostatku Federacije BiH, ali i RS.

U ponudi je dobavljač dužan organizirati i obuku osoblja. Avaz

Naime, UKC je konačno angažirao tim eksperata koji su, uz osoblje UKC-a Tuzla, pripremili novu tendersku dokumentaciju koja se razlikuje od dosadašnjih u nekim bitnim elementima. Prvo, radi se o ugovoru za koji je predviđeno da traje 7,5 godina, a dosadašnji ugovori su bili predviđeni da traju samo koliko i isporuka i ugradnja. Drugo, prvi put su na određeni način integrirani troškovi životnog vijeka predmetnih proizvoda, čime je osigurano najefikasnije trošenje novčanih sredstava ugovornog organa.

Garantno i postgarantno održavanje predmeta nabavke. Avaz

Prema riječima dobrih poznavalaca javnih nabavki, mogući razlog zašto se ugovorni organ opredijelio na ovakav potez jeste činjenica da postoje slučajevi gdje troškovi održavanja tokom životnog vijeka nekog proizvoda budu znatno veći od cijene samog proizvoda u nabavci. Vjerovatno vodeći se troškovima održavanja, komisija je u samu cijenu nabavke integrirala i troškove održavanja životnog vijeka ili njegovog značajnog dijela, što je zaista dobro.

Ponuđač diktira

Ovakvim načinom se izbjegava mogućnost narušavanja aktivne konkurencije kada, recimo, neko od ponuđača snizi svoju cijenu proizvoda kako bi bio najpovoljniji i dobio ugovor za isporuku, a onda nakon isporuke, s obzirom na to da ima ekskluzivno pravo za održavanje, zaključuje poseban ugovor za održavanje pod uvjetima koje uglavnom ponuđač diktira.

Treće, prvi put su jasno definirani termini održavanja i servisa, formula za izračun penala u slučaju obustave rada ovih uređaja, čime UKC Tuzla nastoji osigurati neprekidnost u radu radioterapije čak za period od sedam godina.

Obuka za osoblje

Novo je i to da se zahtijeva obuka za osoblje kako u referentnim centrima tako i u centru proizvođača, ali i cijelog osoblja nakon puštanja u kliničku upotrebu. Hoće li UKC Tuzla uspjeti u novom pokušaju ove kompleksne nabavke, vrijeme će pokazati, a same promjene u pristupu rješavanja ovog problema za pola miliona stanovnika koji se liječe u ovome centru su ohrabrujuće.

Procijenjena vrijednost aparata iznosi 8.547.008 KM bez PDV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.