BIZNIS

Malinjaci se prostiru na 130 dunuma

Udruženje poljoprivrednika - proizvođača "Malina Vitez" broji 60 članova

E. R.

23.8.2014

Na inicijativu nekoliko uspješnih proizvođača koji godinama imaju zasade malina, u februaru 2013. osnovano je Udruženje poljoprivrednika - proizvođača malina "Malina Vitez". Cilj osnivanja bilo je povezivanje proizvođača i unapređenje ove poljoprivredne djelatnosti na području Viteza.

Besplatna zaštita

- Proizvođači su već u martu zajedno obišli zasade te na terenu razmijenili iskustva proizvodnje malina radi povećavanja prinosa - kaže Mehmed Mušinović, predsjednik Udruženje.

Prema godišnjem kalendaru radova u zasadima malinjaka, putem stručne službe firme "Pronatura" iz Zenice osigurani su iskusni agronomi, koji su svakom pojedinačno pokazali šta treba raditi u malinjaku u određeno vrijeme kako bi se prinosi povećali.

mehmed-musinovic

Mušinović: Novi kandidati

- Besplatno im je osigurana i kompletna zaštita malina. Nakon razgovora s otkupljivačima, firmama "Pronatura" iz Zenice, "Tara" iz Viteza, "H i H fruit" iz Bugojna te "Šumaprodukt" iz Busovače, proizvođačima je ostavljena mogućnost da sami odluče s kim će potpisati ugovor - pojasnio je Mušinović.

Do kraja septembra prošle godine Udruženju se prijavilo 18 novih kandidata za jesenju sadnju na površini od 30 dunuma i pet kandidata za proširivanje postojećih zasada sa površinom od 12 dunuma.

Izrada projekta

- Tako smo u novembru zasadili 15.500 sadnica maline sorti vilamet i miker, a odmah smo počeli i sa prikupljanjem podataka za izradu projekata za grantove IPA fondova Evropske unije. Trenutno Udruženje broji 60 članova, čiji se malinjaci prostiru na površini od 130 dunuma - ističe Mušinović.

Za ovogodišnju jesenju sadnju prijavili su im se novi kandidati, koji su spremni raditi na proizvodnji, ali Mušinović ističe kako bi poticaji od države morali biti bolji.

 

Izvoz smrznutog voća

 

Među otkupljivačima malina od viteških proizvođača je firma "Tara", koja je osnovana 2002. godine, a od 2012. se bavi otkupom jagodičastog voća i šumskih plodova.

- Najviše radimo sa malinama, jer za njih imamo zagarantiran otkup, a smrznutu malinu najviše izvozimo u Srbiju, Austriju i Njemačku. Svježu malinu izvozimo u što kraćem roku, od berbe do isporuke krajnjim kupcima ne smije proći 48 sati - kaže Zubejda Tatarević, direktorica firme.

  • 15.500 sadnica maline zasađeno u novembru 2013.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.