Dobar urod voća i vinove loze

Počela berba u Popovom polju u Hercegovini

P. M.
25.08.2014 12:08

Dok većina voćara i vinogradara u BiH ove godine muku muči s umanjenim prinosima, u "Popovom polju" u Trebinju nemaju tih problema. Prema riječima Dragiše Bašića, rukovodioca voćarske proizvodnje u ovom preduzeću, ova godina bila je izuzetno teška, posebno u proljetnom periodu, ali se na kraju sve dobro završilo.
 
Sačuvali rod

- Bilo je mnogo više padavina u odnosu na desetogodišnji prosjek. Sama zaštita vinove loze, jabuke i trešnje bila je dosta teška i zahtjevna, ali smo na kraju uspjeli sačuvati rod - kazao je Bašić i dodao da je već počela berba jabuka.

On ističe da se preduzeće može pohvaliti izuzetnim kvalitetom jabuke te da je njihovo grožđe za sada dobro sačuvano i dobrog kvaliteta.

- Stone sorte su dobrog kvaliteta, zdravog roda, tako da očekujemo dobar plasman i dobru naplatu - objašnjava Bašić, dodajući da su prvenstveno orijentirani ka izvozu, posebno u zemlje Evropske unije.

Povećanje zasada

Ove godine su podigli 55 hektara zasada vinove loze, trešnje oko 20 hektara i jabuke oko 25 hektara. Planiraju stalno ulaganje i povećavanje zasada i nadaju se da će za nekoliko godina cijela površina Popovog polja biti prekrivena zasadima voća i vinove loze.

Preduzeće "Popovo polje" ima tridesetak stalno zaposlenih, a u zavisnosti od potrebe, angažira i sezonske radnike.

Dobra zaštita

Iako ove godine i nije bilo velike potrebe za navodnjavanjem, Bašić navodi da je to u Popovom polju riješeno sistemom "kap po kap", koji je savremen i ne zaostaje za evropskim. Ističe da se cijeli zasad jabuka nalazi pod sistemom protivgradne mreže.

NA VRH