U trezorima 3 tone zlata!

BiH posjeduje značajne količine rezervi

M. KUNARAC
29.08.2014 14:45

Bosna i Hercegovina ima tri tone rezervi zlata te se, prema najnovijim podacima za avgust Svjetskog savjeta za zlato, od 100 rangiranih zemalja po količinama zaliha našla na 93. mjestu. Na toj listi među zemljama Balkana zauzima šesto mjesto.

Tržišni efekt

Iz Centralne banke naše zemlje potvrdili su za „Avaz“ da u svom portfelju posjeduju 96.000 finih unci zlata, odnosno tri tone monetarnog zlata, koje čine devizne rezerve te, u skladu s aranžmanom valutnog odbora, predstavljaju podlogu domaćoj valuti.

Zemlje s najvećim rezervama

8.133 tone zlatnih poluga ima SAD
3.384 tone zlatnih poluga ima Njemačka
2.814 tona zlatnih poluga ima MMF
2.451 tonu zlatnih poluga ima Italija
2.435 tona zlatnih poluga ima Francuska

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao nam je da rezerva od tri tone nije dovoljna za našu zemlju i da se treba raditi na njenom povećanju.

- Prema podacima Centralne banke BiH u 2012. godini, naša zemlja je raspolagala s dvije tone zlata, tako da je vidljivo povećanje rezerve. Zlato se nalazi u funkciji rezervi, ima vrijednost, ali nema funkciju novca - kazao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, postojanje zlata kao monetarne rezerve ima tržišni efekt.

Vrijednosni papiri

- Zlato može biti prodato, samim tim, unovčeno i pretvoreno u novac. Također, može imati funkciju ulaganja u vrijednosne papire, što na kraju može rezultirati profitom CBBH, koji će koristiti državnim institucijama naše zemlje - dodao je Egrlić.

U julu ove godine cijena zlata iznosila je 1.334,06 dolara odnosno 1, 974 KM za uncu. Prema toj procjeni, naša zemlja ima zlatnih poluga u vrijednosti od skoro 190 miliona KM.  

NA VRH