BIZNIS

Vučić: Beograd će biti pokretačka snaga regiona

Srbija može biti most između Istoka i Zapada i centar trgovine u regionu

Onasa

16.12.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da Srbija može da bude most između Istoka i Zapada i centar trgovine u regionu.

Vučić je u govoru na otvaranju ekonomskog foruma u okviru Samita šefova vlada Kine i zemalja cetralne i istočne Evrope istakao da je nova pokretačka snaga potrebna cijelom regionu koji može mnogo da nauči od Kine.

"Odnosi u regionu mogu da se unapređuju. Treba da izvučemo pouke iz prošlosti i da nastavimo da sarađujemo. Predugo su vlade u regionu bile okrenute ekonomskom kompromisu, umjesto ekonomskoj mudrosti", kazao je Vučić.

Dodao je da se procjenjuje da će polovina privrednog rasta u narednih pet godina dolaziti sa Istoka, zbog čega je za zemlje centralne i istočne Evrope od velikog značaja dobra saradnja sa Kinom.

Vučića se zahvalio kineskom rukovodstvu na povjerenju u Srbiju i dodao da se očekuju veliki zajednički projekti u regionu u infrastrukturi, transportu i energetici.

Prema njegovoj ocjeni, na skupu u Beogradu će biti stvorena privredna partnerstva koja će doprinositi privlačenju investicija u region i realizaciji zajedničkih projekata.

Srbija je, kako je dodao, odlučna sa iskoristi strateške i konkurenske prednosti i da ne propusti prilike koje su pred njom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.