TVRDI NEW YORK TIMES

Otkriven uzrok pada helikoptera iranskog predsjednika

Podsjetimo, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija

Raisi: Poginuo u padu helikoptera. Platforma X / AP

E. Ć.

20.5.2024

U padu helikoptera stradali su iranski predsjednik Ebrahim Rahisi i ministar vanjskih poslova te zemlje Hosein Amir Abdolahian (Hossein Amir Abdollahian). 

"New York Times" je objavio uzrok nesreće usljed koje su stradali Raisi i Amir Abdolahian.

Atrofirala zračna flota zemlje

- Uzrok pada helikoptera u kojem su stradali iranski predsjednik i drugi zvaničnici jeste "tehnički problem - javlja "New York Times", pozivajući se na iranske državne medije.

Neki iranski posmatrači sugerirali su da su decenije međunarodnih sankcija, koje su dovele do atrofiranja zračne flote zemlje, mogle igrati ulogu u ovoj nesreći i smrti Raisija.

Iran je pod strogim međunarodnim sankcijama od Islamske revolucije 1979., uključujući mjere SAD koje su decenijama spriječavale Islamsku Republiku da kupuje nove zapadne avione i rezervne dijelove, piše New York Times.

Petodnevna žalost u Iranu

Podsjetimo, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Inače, predsjednik Irana Ebrahim Raisi i članovi njegove delegacije, koji su poginuli u nedjelju u padu helikoptera, bit će ukopani u gradu Komu u utorak u popodnevnim satima.

Iranska zvanična novinska agencija (IRNA) objavila je program ukopa Raisija.

Navedeno je da će ukop lidera i njegove prateće delegacije biti u gradu Komu u ranim popodnevnim satima, nakon komemoracije koja će biti održana u Tabrizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.