BIZNIS

Iskoristiti podršku Evropske unije

Mapa puta u šest ključnih oblasti

Piše: Erol MUJANOVIĆ

2.2.2015

Ekonomija je sistem povezanih posuda pa treba djelovati istovremeno i sinhronizirano na nekoliko polja ukoliko želimo vidjeti napredak u svakodnevici naših sugrađana i naravno u poslovanju kompanija. Ekonomske reforme su nerazdvojne od političkih dešavanja, a u tom kontekstu Bosni i Hercegovini je trenutno pružena nova prilika putem britansko-njemačke inicijative, koja ponovo predstavlja pruženu ruku i novu šansu za domaće političke lidere.  

Dva koraka

Zajednički dokument koji predstavlja ekonomske prioritete ove inicijative, „Compact for Growth“, predstavlja mapu puta u šest ključnih ekonomskih oblasti. Za svaki učinjeni korak naprijed EU je trenutno spremna napraviti dva koraka prema BiH, istovremeno odbijanje ovog ponuđenog partnerstva i ponude bi trajno dotuklo bh. ekonomiju.

Što se tiče bh. ekonomije, teško je reći odakle započeti jer u našem poprilično potopljenom brodu voda navire sa svih strana, a najveći problem predstavlja dominantni negativni mentalni sklop. Postoji mali broj briljantnih lokalnih zajednica koje spadaju u najbolja poslovna okruženja u Evropi i na koje se trebamo ugledati (Goražde, Tešanj, Žepče...)

Konkretno, poslovna klima koja služi kao semafor stranim investitorima, uz sva četiri nedavno objavljena indeksa/ocjene poslovne klime za BiH, negativno utječe na priliv ulaganja. Godišnja suma stranih ulaganja u BiH je jednaka godišnjem prometu malo bolje pozicioniranog supermarketa u centru Londona, što je sramotno za državu s ovakvim potencijalom. Postoji mali broj poduzetnika šampiona, fantastičnih zona poslovne izvrsnosti, ali to nije dovoljno da cijeli sistem povuče naprijed. BiH mora puno bolje iskoristiti mrežu ambasadora koji moraju imati konkretne ciljeve vezane za privlačenje stranih investitora. Neki to već rade, ali većina nedovoljno.

Prioritetna oblast djelovanja je razvoj SMP i poduzetništva koje treba olakšati. Nema dovoljno radnih mjesta za sve i moramo pružiti više mogućnosti i prilika kroz koje će talentirani poduzetnici zapošljavati praveći izvozno orijentirane kompanije. Zadatak jeste utoliko teži za BiH jer više gotovo da ne postoje velike kompanija koje prirodno "vuku" mala preduzeća.

Pogrešne odluke

Siva ekonomija i rad nacrno, koje treba vratiti u normalne ekonomske tokove, sami po sebi će riješiti dosta problema i pomoći  reformi poreznog sistema odnosno neophodnom poreznom rasterećenju poslodavaca.

Nekoliko zaključaka za kraj. Dokument „Compact for Growth“ sadrži jasnu i preciznu mapu puta i ekonomskih prioriteta za vlasti. Situacija je hitna jer desetine mladih svakodnevno, i sa pravom, odlaze iz BiH jer su najveće žrtve višedecenijskih pogrešnih odluka, činjenično stanje je danas takvo da ne mogu ni najmanje računati na pomoć od sistema.
Najveći problem ostaje problem individualnog i kolektivnog stava i načina razmišljanja, koji su takvi kao da se većina pomirila s tim da nam nikada ne može biti bolje, što je pogrešno i neispravno. Ovakvo stanje, koje sputava kreativnost i napredak, može u samo nekoliko godina biti radikalno transformirano zajedničkim radom i inteligentnim pristupom, počevši od vrha države.

Ovakvo stanje, koje sputava kreativnost i napredak, može u samo nekoliko godina biti radikalno transformirano zajedničkim radom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.