BIZNIS

Maline su sada hit!

Savez ORGANSKO FBiH

M. DAKIĆ

2.2.2015

Imamo 19 članica sa 250 proizvođača. Najviše u Srednjobosanskom kantonu pa Sarajevskom, gdje samo na Nišićkoj visoravni jedan proizvođač ima više od 100 hektara pod žitaricama.

Mreža proizvođača

Tako počinje priču Sead Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH.

Savez je osnovan 2009. godine na inicijativu kantonalnih asocijacija.

- U zemljama s većinskim ruralnim prostorima velika je šansa da se ova proizvodnja poveže s eko-turizmom. Najviše se proizvode ljekovito bilje, med i žitarice, a sada su maline hit. I, što je bitno, veća je potražnja za organskim proizvodima nego što se proizvede - govori Herceg.

herceg-sead

Herceg: Veća potražnja

Inače, Savez ORGANSKO FBiH je osnivač SEEON-a, mreže proizvođača jugoistočne Evrope. Sada ima sedam članica, sa sjedištem u Berlinu, a to su, osim BiH, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Albanija, Makedonija i Bugarska. A Herceg je program koordinator.

Najbolji med

Šanse i mogućnosti su velike, jer kvalitet postoji. Tako Herceg navodi samo primjer da je naš vrijesak dobio titulu najboljeg organskog meda na svijetu 2011. godine na sajmu u Italiji.

Nema zakona

Nažalost, kaže Herceg, u Federaciji nema zakona o organskoj proizvodnji. Samim tim, nema ni poticaja pa se svi nekako snalaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.