BIZNIS

Godišnje u Evropu izvoze 5 miliona sanitetskih kapa

USPJESI "Ogis", uspješni kolektiv iz Srpca

Lj. K.

7.2.2015

Za razliku od većine privrednih društava u općini Srbac, koja muku muče sa proizvodnjom i održavanjem broja zaposlenih, preduzeće "Far star Ogis medikal", čiji se pogon nalazi u srbačkom selu Donja Lepenica, nema takvih problema, ali ima problem kako doći do zemljišta za podizanje pogona većeg kapaciteta.

Visoka cijena

Preduzeće trenutno zapošljava 40 radnika u jednoj smjeni i za tržište Njemačke i drugih evropskih zemalja godišnje proizvodi 5 miliona sanitetskih medicinskih kapa prve klase, koje se koriste u univerzitetskim klinikama.

- Kape se rade od čistih celuloznih vlakana, potpuno su ekološki čiste pa im je cijena visoka za domaće tržište, tako da je proizvodnja sto posto usmjerena ka izvozu. Uvjeti u kojima radimo, ne dozvoljavaju proširivanje kapaciteta, mada ima potrebe da proizvodnju dignemo na osam miliona kapa - kaže Nikola Zatezalo, suvlasnik preduzeća, zadužen za proizvodnju.

On kaže da pune tri godine ova firma od lokalnih vlasti traži pogodno zemljište u industrijskoj zoni Sitneši kako bi s njemačkim kapitalom od 51 posto izgradili savremeniji pogon za proizvodnju ovog artikla, kao i sanitetskih maski za zaštitu od virusa.

Naći rješenje

- U međuvremenu smo kupili objekte starih napuštenih osnovnih škola u Donjoj Lepenici i Starom Martincu, ali zbog nama nepoznatih procedura, ne možemo ih uknjižiti kao naše vlasništvo. Ukoliko se uskoro ne nađe rješenje, bit ćemo prinuđeni premjestiti proizvodnju u neku drugu općinu - kaže Zatezalo.

Rasprodato zemljište

- Općina Srbac ne opstruira izdavanje građevinskog zemljišta za novi pogon "Ogisa". Problem je što su skoro svi placevi u industrijskoj zoni Sitneši, dužine od skoro 10 kilometara, rasprodati po podsticajnim cijenama, koje su 10 puta niže od tržišnih, ali kupci nisu ispoštovali ugovore o gradnji poslovnih objekata i zapošljavanju novih radnika. Nova lokalna vlast pokušala je oduzeti placeve, ali su oni u međuvremenu uknjiženi u posjed novih vlasnika tako da se sporovi gube na sudu - rekao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti Zoran Đurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.