BIZNIS

TREBINJE Pet patenata spremno za proizvodnju, ali ih niko ne želi

Deset godina rada Udruženja inovatora Hercegovine

P. MUCOVIĆ

27.2.2015

Članovi Udruženja inovatora istočne Hercegovine izložbom svojih radova obilježili su jubilarnu desetogodišnjicu postojanja. Izložbu su u Kulturnom centru u Trebinju otvorili Borko Babalj, predsjednik Udruženja, i Dragan Pokrajac, u ime Udruženja inovatora Banje Luke.

Prema riječima Babalja, Udruženje koje broji 15 članova dobilo je više od 65 priznanja na domaćim i inozemnim sajmovima i takmičenjima.

Dobio certifikat

- Želja nam je pokazati i dokazati da se već sada najmanje pet naših radova može proizvoditi. Mi sami radimo, a po javnim preduzećima sjedi armija ljudi. Međutim, za nas niko ne želi dati nijednu marku. Džaba nama dobra inovacija. Ona je jedini put da se stvori novi proizvod, ali ako nema proizvodnje, sve je uzalud – istaknuo je Babalj.

Trebinjac Svetozar Basor prezentirao je patent za zaštitu električnih uređaja i kablova od udara groma. Iako je za svoju inovaciju dobio certifikat, Basor nije naišao na zainteresirane koji bi mu pomogli u proizvodnji.

pokrajac-i-babalj

Pokrajac i Babalj: Dobili 65 priznanja na domaćim i inozemnim sajmovima

- Zaštita je patentirana u Zavodu za intelektualno vlasništvo u Beogradu i ispitana na Elektrotehničkom fakultetu u tom gradu, gdje je pokazala dobre rezultate. Proizvod sam ponudio telekomu, ali su me odbili. Tražio sam da me barem nagrade da bih samostalno krenuo u proizvodnju, ali ni tu nisam uspio – kaže razočarani Basor.

Protivpožarno izviđanje

Željko Drapić iz Trebinja će na predstojećoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva „Inost mladih“ u Banjoj Luci predstaviti svoju letjelicu.

- Predstavit ću kvadkopter ili heksakopter s četiri ili šest motora koji ima videolink putem kojeg gledate kuda letite. On može poslužiti u razne svrhe, primjera radi u protivpožarnom izviđanju ili u slučaju kada se neko izgubi u planini. Koštao bi deset hiljada maraka da ga kupite, a mi smo to uradili za mnogo manje novca – kaže Drapić.

Učenici predstavili solarni panel

Učenici trebinjske Srednje tehničke škole, s profesorom Radoslavom Dujanovićem na čelu, predstavili su vlastitu inovaciju - solarni panel koji je prošle godine na „Inostu mladih“ u Banjoj Luci osvojio prvo mjesto u konkurenciji 403 rada iz šest država.

- Panel radi na principu solarne energije. Njegov gornji dio se okreće pomoću fotoreflektora i tako se zagrijava voda. Realizacija projekta je trajala dvije godine - objasnila nam je Milica Andrić, učenica četvrtog razreda ove škole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.