BIZNIS

Žero: Država nam više podmeće nogu nego što nam pomaže

Vlasnik vogošćanskog “Praktika”

E. MURAČEVIĆ

8.3.2015

Jedan od rijetkih Vogošćana koji je “u vlastitoj avliji” pokrenuo biznis je Muhamed Žero, vlasnik firme “Praktik”, čije je sjedište u novoj industrijskoj zoni u Vogošći. Nakon što je završio Mašinski fakultet, zasnovao je radni odnos u “Pretisu”, gdje je radio 12 godina, a potom je otišao na funkciju generalnog direktora Fabrike bicikala u Sarajevu, gdje ga je zatekao rat.

Velike rate

Poslije rata, 1998. godine osnovao je vlastitu firmu “Praktik”. U  jednom malom, unajmljenom prostoru u Sarajevu počeo je vlastiti biznis i kaže da se nije pokajao. Danas u Vogošći ima vlastiti prostor od 3.500 kvadratnih metara. U njemu je zaposleno 70 radnika, koji proizvode razne podkonstrukcije za građevinsku i industriju namještaja.

- Jeste da su bankarske rate velike, ali zajedno s ekipom svojih saradnika, uspijevam nekako servisirati svoje obaveze i zapošljavati nove radnike. Mislim da radimo uspješno. O tome govore naše aktivnosti u vezi sa servisiranjem bankarskih obaveza i povećavanje broja zaposlenih – kaže Žero.

Evropsko tržište

muhamed-zero

Žero: Hendikepirani smo velikim nametima

Upitan o odnosu države prema privrednicima, kaže da država lošim i nedorečenim zakonima, ogromnim porezima i drugim nametima više “podmeće nogu” privrednicima nego što im pomaže.

- Vlada opće nerazumijevanje. Ukoliko se nešto u tom pogledu uskoro ne promijeni, u privredi će teško ko moći da opstane. Jednostavno, niko se od naših privrednika neće moći adekvatno boriti s konkurencijom. U Bosni se tu i tamo nešto i može raditi. No, pravog razvoja nema bez šireg, evropskog tržišta. Tamo je konkurencija neumoljiva. Bitni su kvalitet, cijena i brzina isporuke. S ovolikim nametima, u startu smo hendikepirani i ne možemo se upustiti u takvu utakmicu. Radimo i živimo u državi koja uopće nema sluha za privrednike. Samo uzima, uzima i uzima... – kaže Žero.

Razgovor sa Šveđanima

Upitan o budućim planovima, Žero kaže da su u razgovorima sa jednom švedskom firmom o tome da zajedno uđu u proizvodni projekt u vezi s autoindustrijom.

- Nadam se da će razgovori uroditi plodom i da ćemo početi proizvodnju tih dijelova, što bi nam dalo prostor za proširivanje kapaciteta, ali i za novo zapošljavanje. Istina, biram one s kojima razgovaramo – kaže Žero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.