BIZNIS

Alibaba suspendirana jer je najveće tržište falsifikata

Odluka Organizacije za borbu protiv falsifikovanja

Autor:(Am.K.)

13.5.2016

Organizacija za borbu protiv falsifikovanja robe suspendovala je iz članstva kompaniju Alibaba, javili su svjetski mediji.

Međunarodna koalicija za borbu protiv falsifikovanja je navela da je donijela takvu odluku poslije dojava “nekih kompanija da je kineski gigant u internet prodaji najveće prodajno mjesto falsifikovane robe na svijetu“.

To međunarodno regulatorno tijelo je saopštilo članicama da je propustilo priliku da informiše upravu o konfliktu interesa u kojem se nalazi i predsjednik te organizacije Robert Barchiesi.

Akcije Alibabe pale su više od dva posto nakon ove vijesti.

Luksuzni svjetski brendovi poput Tiffanyja i Guccija koji su članovi Grupe ranije su upozoravili da će je napustiti ukoliko i Alibaba postane jedna od članica.

Organizacija, inače, ima 250 brendova koji su članovi, uključujući Apple, Cisko, Chanel, i druge, a ova organizacija bila im je neki vid zajedničke akcije protiv onlajn prodavaca za koje poznati dizajneri tvrde da je utočište lažne robe.

Protiv Alibabe je bila podnesena i tužba zbog navodnog puštanja prodaje falsifikovane robe u SAD i na drugim tržištima.

Navodi se da kompanija nije uradila ništa da spriječi ove poslove zbog čega je i sama najava da bi Alibaba mogla biti jedna od članica ove ugledne organizacije izazvala bijes kod bredova.

Ranije je agencije AP prenijela da Barchiesi ima akcije u kompaniji Alibaba, da je blizak sa upravom te kompanije i da je dozvolio članovima porodice da pomažu u radu Koalicije.

Agencija je došla do nekoliko dokaza koji povezuju Barchiesi i Alibabu, između ostalog da posjeduje akcije u kompaniji od 2014. godine, iako je tvrdio da je riječ o malom procentu, kao i da je zaposlio je i sina koji je radio prehodno u Appleu.

Alibaba je inače, uvek insistirala na tome da ima jake rezultate u radu sa drugim kompanijama da spriječi falsifikate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.