BIZNIS

Zadruga iz Uvca vraća nadu u razvoj Rudog: Imaju hladnjaču za 250 tona maline

Dosegnuti viši nivo prerade

Ml. D.

15.8.2018

U Poljoprivrednoj zadruzi „Uvac-Rudo“ je gužva. Osim prodaje proizvoda, „Uvac-Rudo“ ima i poljoprivrednu apoteku. Nenad Ljubojević vodi zadrugu osnovanu 2013. godine, koja iz dana u dan raste.

- Uglavnom okupljamo uzgajivače maline. Bavimo se otkupom, preradom i izvozom te se zajednički suočavamo s izazovima u prodaji maline i pronalaženju direktnih kupaca na domaćem i stranim tržištima. Zadruga ima hladnjaču kapaciteta 250 tona maline, sarađujemo s donatorima i lokalnom zajednicom, posla ima - kazao je Ljubojević.

Posjeduju rasadnik za proizvodnju sadnica maline sorta vilamet, rade stalno s kooperantima i zadrugarima, pripremaju ih, obučavaju i pružaju podršku.



Ljubojević ispred zadruge

- Imamo i izuzetnu saradnju sa ženskom inicijativom Centra za odgovornu demokratiju ''Luna'', gdje smo uključili grupu žena u mrežu proizvodnje - kazao je Ljubojević.

Preko ove saradnje krenula je priča o malinadi i sokovima od maline iz Rudog. Ljubojević napominje da je ključ opstanka malinara u spremnosti da dosegnu viši nivo prerade svojih proizvoda da bi manje ovisili i bili pod pritiskom negativnih kretanja na tržištu. Svoje proizvode distribuiraju u Rudom, Višegradu i Rogatici, a postepeno šire prodaju i prema većim centrima.

- USAID/Sweden FARMA II projekt nam je pružio podršku kroz nabavku viljuškara i metal detektora, kao i kroz uvođenje GlobalGAP standard, razvoj etikete za finalne proizvode te povezivanje s prodajnim lancima u Sarajevu i Banjoj Luci - napominje Ljubojević.

Sada posjeduju GlobalGAP i HACCP standarde u proizvodnji maline, što ih čini poželjnima za saradnju i izvoz na tržišta Evropske unije. U poljoprivredu treba ulagati i nastojati povećati prinose da bi isplativost bila veća.

- Malina veoma dobro uspijeva u našim krajevima te sam izuzetno ponosan što je naš kraj kroz ovakvu saradnju i uključivanje napravio važan iskorak - dodaje Ljubojević.


Ljubović: Proizvode malinadu i sokove

Naša priča je pozitivna 

- Imamo stalno zaposlenih petero radnika, a u sezoni otkupa i prerade maline i eksploatacije matičnog rasada još desetak radnika na ugovoru. Najesen planiramo raditi više i u sušari, pošto je šljiva rodila dobro ove godine. Vjerujem da je naša priča pozitivna i da vraća nadu u razvoj i nove prilike za naš kraj - zaključio je Ljubojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.