IZ PRVE RUKE

Ekonomske aktivnosti Generalnog konzulata BiH u Frankfurtu: Privrednici žele da sarađuju

Očekuje se povezivanje Dizeldorfa s BiH

Kaluža: Cilj je i da uvežemo gradove. B. Šišić

B. ŠIŠIĆ

1.10.2018

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža, kada je prije godinu stupio na dužnost, rekao je kako su mu glavni ciljevi ekonomija i privreda, kako želi njemačku privredu povezati s bh. privredom. 

Specifičan način

- Ostvareni su veoma dobri kontakti s privrednim komorama u Njemačkoj. One rade na specifičniji način, ne žele preuzeti odgovornost da oni vode proces, što se tiče saradnje. Oni su tu da animiraju njihove poduzetnike, da sklapaju saradnju s poduzetnicima u BiH. Organizirali smo više sastanaka, naprimjer u Privrednoj komori u Dizeldorfu. Dogovorili smo se da firme naprave spisak čime bi se oni željeli baviti, kako bi ih mogli povezati s kompatibilnim preduzećima u BiH. Cilj je da se veoma brzo organizira sastanak privrednika iz Njemačke i BiH. A tu nastaje problem, kako dva nespojiva spojiti, a ono što nam fali je podrška naše privredne komore. Recimo, kad posjetim važne sajmove u Njemačkoj, sakupim informacije, proslijedim Privrednoj komori u BiH, a te informacije završe ko zna gdje, a ne budu proslijeđene našim privrednicima u BiH, tu je veliki problem. Teško je meni, kao generalnom konzulu, znati koje firme rade i kako rade, trebao bih imati uvid u sve to i to je ono glavno što nedostaje. S jedne strane imamo birokratski problem, a s druge finansijski, jer naše privredne komore nemaju toliko novca za organiziranjem sajmova na kojima bi se saradnja ostvarila. Očekujem da sljedeće godine povežemo Dizeldorf i BiH, a šanse su velike. Drugi cilj mi je da uvežemo i povežemo gradove. Naime, jedan veći broj gradonačelnika i načelnika gradova u Njemačkoj izrazili su veliku želju da se povežu s gradovima u BiH – otkriva nam Kaluža.

Na pitanje šta to znači konkretno, odgovorio je: „Ako ja dogovorim saradnju i posjete, onda se unutar tih posjeta mogu povezati preduzeća, uspostaviti privredna saradnja, saradnja firmi, a posebno veliki interes vlada za naše turističke destinacije.“

- Očekujem uskoro da s predstavnicima grada Bad Homburg posjetimo nekoliko destinacija u BiH. I tu osjetim podršku turističkih organizacija. Očekujem da se u narednoj godini dosta toga ostvari. A, u Frankfurtu bi uskoro trebala biti organizirana konferencija o turističkim potencijalima u cijeloj BiH – kaže generalni konzul.

Brojni kontakti

U ovoj godini ostvario je dosta kontakata s firmama koje veoma dobro posluju, a čiji vlasnici su i iz Federacije BiH i iz RS. I svi su oni rekli, kada je biznis u pitanju, svi smo zajedno tu, svi žele da sarađuju. Prije izvjesnog vremena jedan vrlo uspješan privrednik rekao mi je kako ga niko nije kontaktirao i niko ga nije pitao da sarađuje. Ja sam uvijek govorio jednu stvar, ne treba gledati na bilo kakvu podjelu, naciju, već kada je privreda u pitanju, trebamo svi zajedno sarađivati i stvarati. Očekujem, u saradnji s ljudima s kojima sam u kontaktu, uspješnim biznismenima iz BiH, Federacije, RS, da pokrenemo i osnujemo jednu strukturu, privrednu komoru u BiH, koja bi mogla na leđima nositi sve ono što stoji pred njom u budućnosti, govori Kaluža.


Šušak: Dobro informiran

Krenuti s mrtve tačke

 

Mario Šušak je veoma dobro informiran o Privrednoj komori Njemačke, otac mu je porijeklom iz Širokog Brijega, majka iz Tuzle, a on je bio dio tima kada je prvi put, prije dvije godine, organiziran Gospodarski dan BiH u Frankfurtu. A, prije toga bio je organiziran Gospodarski savez BiH, a kao predsjedavajući su Nijemci, kako ne bi došlo do toga da se pita „koja je strana“. To je Nijemac koji jako dobro poznaje svaki kamen u BiH, koji ima jake veze u Evropskom parlamentu i dobro je upućen u njemačku privredu. 

- Ja, zaista, od srca stojim na raspolaganju da pomognem da se možda osnuje privredna komora u BiH, da konačno sve jednom krene s mrtve tačke. Radujem se inicijativi, ali u suštini, sve to još nije zaživjelo i ne funkcionira kako bi trebalo - rekao nam je Šušak.


Junuzović: Kako pomoći državi

Imamo sposobnih da sve to vode

Bh. biznismen Fadil Junuzović predložio je generalnom konzulu da ozbiljno krenu u pokretanje privredne komore BiH u dijaspori, finansija ima za sastanke, organiziranje i povezivanje svih uspješnih ljudi i biznismena u dijaspori, konkretno u Njemačkoj, koji su spremni da budu dio te komore. Onih koji ne gledaju na vjeru i naciju, već samo na to kako pomoći državi iz koje dolaze, te da im na čelu te organizacije ne trebaju Nijemci, već BiH. U dijaspori ima dosta mladih i sposobnih da sve to vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.