MOBILNA INDUSTRIJA Prošlog mjeseca svjetski mediji pisali o ukidanju 1.500 radnih mjesta

U septembru došlo do velikog pada dionica HTC-a

Google je kupio polovinu poslovanja s pametnim telefonima

Fena
07.10.2018 12:54

Foto: Ilustracija

Tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC ima velikih finansijskih poteškoća, pokazuju novi rezultati za septembar ove godine. Kompanija je proteklog mjeseca ostvarila prihode od 40,46 miliona američkih dolara, što je za 80,71 posto lošiji rezultat od onog ostvarenog u septembru prošle godine, piše Bug.hr.

Prošlog mjeseca su svjetski mediji pisali o ukidanju 1.500 radnih mjesta u proizvodnji ove kompanije u cilju popravljanja konkurentnosti, optimizacije poslovanja te orijentacije na propale sektore, poput virtualne stvarnosti.

Ova tajvanska kompanija prošle je godine postigla sporazum o saradnji s  Googleom u finansijskom iznosu od 1,1 milijardu dolara, što su mnogi doživjeli kao znak da je HTC-u potreban dodatan kapital za nastavak poslovanja. U sklopu te transakcije, dovršene u januaru ove godine, Google je kupio polovinu HTC-ova poslovanja s pametnim telefonima.

HTC se na tržištu nastoji probiti s novim proizvodima kao što su mobilni uređaji s podrškom za 5G mreže te pametni telefoni s integriranim, no i dalje se bavi i tržištem klasičnih pametnih telefona pa do kraja godine namjerava predstaviti HTC U12 Life mobilni uređaj.

Tagovi

HTC Google Tajvan
NA VRH