EKSKLUZIV

Bh. dizajnerica Nataša Perković ponovo osvojila Keln

Kolekcija trpezarijskog namještaja jedina osvojila dvije nagrade

Perković: Izuzetne nagrade. Almir Zrno

Piše: Mladen Dakić

25.1.2021

Kolekcija trpezarijskog namještaja Air, koju je Nataša Perković razvila za MS & Wood, osvojila je dvije nagrade Iconic koju German Design Council – Njemačko vijeće za dizajn dodjeljuje najuspješnijim proizvodima na Imm Cologne – Sajmu namještaja u Kelnu.

Ekološka održivost

Stručni žiri u sastavu Kerol Badžings (Carole Baijings), Barbara Fridrih (Friedrich), Džulio Ridolfo (Giulio), Benjamin Volf (Wolf) i Sebastijan Vrong (Sebastian Wrong) odlučio je nagraditi i stolicu i sto, pa je kolekcija Air jedina koja je ove godine osvojila dvije nagrade. 


Nagrađena stolica. Eldin Hasanagić, VTF Studio

Prema navodima Njemačkog vijeća za dizajn, žiri je od ogromnog broja novopredstavljenih proizvoda nagradio one izuzetne, i to po kriterijima kao što su inovativnost, dizajn, ekološka održivost, ergonomija...  Time su Nataša Perković i MS & Wood ponovili uspjeh otprije četiri godine, kada je kolekcija Elle odnijela dvije nagrade Iconic.

Izrazila zahvalnost

Elle je postala kultni primjer bh. dizajna i najnagrađivanija kolekcija namještaja u BiH, koja je, između ostalog, okrunjena nagradama kao što su ICONIC Interior Innovation Award, German Design Award Special Mention, Grand Prix Collegium Artisticum, Zlatni ključ Sajma namještaja u Beogradu, Grand Prix za produkt dizajn BIG SEE, te Grand Prix za dizajn namještaja Balkanskog arhitektonskog bijenala. 

Perković je naglasila da ova nagrada za dizajn pripada i inžinjerima, tehničarima i menadžmentu MS & Wood, bez čijeg znanja i zalaganja realizacija ovako kompleksne kolekcije ne bi bila moguća, te im je izrazila zahvalnost na saradnji.


Ko je Nataša Perković

Nataša Perković je produkt dizajnerica iz Sarajeva. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku produkt dizajn na ALU u Sarajevu, gdje je i angažirana kao docent. Prve profesionalne korake napravila je u The Partners u Londonu te u Cittadellarte - Fondazione Pistoletto u Italiji. Sarađivala je s Institutom za dizajn Royal College of Art Helen Hamlyn Centre for Design u Londonu. Stručno se usavršavala na institutu za dizajn Kyoto Design Lab, Kyoto Institute of Technology u Kjotu. 

U okviru svoje prakse Studio Nataša Perković sarađuje s proizvođačima iz BiH i regiona. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama i sajmovima, a njeni su proizvodi osvojili brojne međunarodne nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.