BRČKO

Sektor za transport i komunikacije: Pomoći i rasteretiti bh. prijevoznike

Na sastanku je izvršena analiza godišnjih troškova naknada i taksi koje se plaćaju za vozila u Bosni i Hercegovini

Svi učesnici sastanka jednoglasni. Ilustracija

Z. K.

15.2.2021

U Distriktu Brčko BiH održan je drugi sastanak predstavnika Sektora za transport i komunikacije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine s predstavnicima iz transportnog sektora Privredne komore RS, Privredne komore FBiH, kao i predstavnicima komore Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan slijedom zaključka s druge sjednice Međukomorskog vijeća, kao i zaključka s prvog sastanka održanog 29. januara.


Godišnji troškovi

Na sastanku je izvršena analiza godišnjih troškova naknada i taksi koje se plaćaju za vozilo (autobusi, teretna i priključna) u Bosni i Hercegovini, odnosno uporedna analiza naknada i taksi u entitetima i Distriktu Brčko BiH.

Svi učesnici sastanka su jednoglasni u stavu da se što prije pripremi informacija prema Međukomorskom vijeću, a nakon toga i prema nadležnim entitetskim i državnim organima s prijedlogom rješenja za smanjenje ili eliminaciju pojedinih taksi i naknada, s ciljem kako bi se svi bh. nivoi vlasti s pravom odlučivanja i donošenja propisa aktivno uključili u pomoć i rasterećenje bh. prijevoznika.


Nadležne institucije

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je i ranijih godina zaključcima odborima udruženja prijevoznika ukazivala na problematiku u vezi s godišnjim troškovima naknada i taksi koje se plaćaju za vozilo, a o čemu postoje i zaključci odbora koji su upućeni nadležnim institucijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.