DŽONATAN MENUTI

Supervizor za Brčko: Status Distrikta je jasan, entiteti imaju obavezu da ga podrže

Ističe da provociranje debate o ovoj temi je besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog

Džonatan Menuti. OHR

H. J. I.

6.7.2023

Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH. Država i oba entiteta preuzeli su trajne pravne obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko, navodi supervizor za Brčko Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti).

Pitanja koja trebaju biti u fokusu

Ističe da provociranje debate o ovoj temi je besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog. 

Menuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou.

"Distrikt se ne smije instrumentalizirati"

- Entiteti i državni nivo vlasti također imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.

Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta. Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.