USPJESI

Brat i sestra iz Srebrenice pokrenuli vlastiti biznis

Fotografiraju proizvode za klijente kreirajući poseban ambijent, stil i identitet

Jelena i Nemanja Simić. Avaz

Piše: S. Smajlović

4.10.2022

Jelena Simić, studentica Pedagoškog fakulteta, i njen brat Nemanja, sada diplomirani pravnik, iz Srebrenice, poučeni brojnim primjerima iz svog okruženja da će nakon završenog školovanja teško dobiti posao, odlučili su pokrenuti vlastiti biznis.

Odlučili su se za samostalni posao u kojem fotografiraju proizvode za klijente kreirajući poseban ambijent, stil i identitet. Kako su rekli za „Avaz“, fotografijom se bave duže vremena, a taj posao podrazumijeva kreativnost i svakodnevno učenje.


Važan segment

- Fotografija nas je uvijek zanimala, ali na amaterskom nivou. Neko sa strane bi rekao da smo došli slučajno na ideju, međutim, mi smo već neko vrijeme prije profesionalne fotografije istraživali i probavali s raznim biznis modelima s ciljem da se bavimo nekim poslovima koji nisu svakidašnjeg karaktera, nego oni u kojima se za većinu stvari mi pitamo, gdje smo svoje gazde. I onda se rodila ideja da fotografiju, koja je do tada bila hobi, podignemo na viši nivo - kazali su nam u razgovoru Jelena i Nemanja.

Oni su i prije nekoliko godina pokušavali pokrenuti vlastiti biznis. Proizvodili su kozmetičke preparate, gdje su uvidjeli značaj marketinga i tome se posvetili.


Fotografije proizvoda. Avaz

Prema njihovim riječima, kroz amaterski posao vidjeli su da je marketing, odnosno reklamiranje proizvoda veoma važan segment prodaje.

- Fotografirajući naše proizvode, naravno na amaterskom nivou, rodila se želja da to radimo mnogo ozbiljnije i profesionalnije. Ono šta bismo izdvojili vezano za privatan biznis jeste da vi možete raditi posao na lokalu i to je lijepo, ali pratiti sve šta se dešava u svijetu i hvatati talase trendova je nešto uzvišenije, e to je ono što vam privatan biznis, pa i ovaj naš posao, pruža, samo je stvar izbora hoćete li to raditi ili ne - naveli su Simići.



Poruka mladima

Simići su istakli da ne postoji idealan šablon za uspjeh niti definicija uspjeha, samo treba početi s nekim poslom i biti uporan.

S obzirom na to da je njihov posao fotografiranje različitih stilova, planiraju više raditi sa stok fotografijom i ponuditi se nekima od najpoznatijih sajtova za prodaju. To je samo jedan od budućih planova ovih mladih Srebreničana. Mladima su poručili da ne gube vrijeme na evidenciji za zapošljavanje i ne odlaze iz zemlje, već da pokušaju pokrenuti bilo kakav vlastiti biznis i biti uporni u tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.