ULAGANJA U NEKRETNINE

Pršte od luksuza: Tri vile koje su obilježile 2022. godinu

Fokus je na luksuznim imanjima, koja koštaju nekoliko desetina miliona dolara

Vila NEO poznata je i kao "vila slavnih". NEO

Z. K.

31.12.2022

Iako je 2022. godinu obilježila teška svjetska kriza, podstaknuta posljedicama koronavirusa, usporene privrede, ratom i energetskim izazovima, oni najimućniji su nastavili da ulažu u nekretnine, kao "sigurno sredstvo".

I to, ne u bilo kakve. Fokus je na luksuznim imanjima, koja koštaju nekoliko desetina miliona dolara.


Famozna vila NEO. Isle Blue

Saint Barthélemy je najglamurozniji otok na Karibima, i upravo tu se nalazi ova famozna vila NEO. Između ostalog, poznata je i kao "vila slavnih", jer su u njoj boravile mnoge poznate ličnosti, a prije svega Džej Zi i Bijonse.

Samo ove godine na pomenutom otoku su primjećeni Leonardo Di Kaprio, Džef Bezos, Drejk, Gven Stefani, Dua Lipa, porodica Kardašijan i mnogi drugi. Konkretno ova luksuzna nekretnina uključuje šest spavaćih soba i deset kupatila, kao i vodopad, salu za fitnes, kino, noćni klub.

Na listi se našla i prelijepa kuća u kojoj je glumica Gvinet Paltrou provela djetinjstvo, a koja se nalazi u kalifornijskom kvartu Regent Square u Santa Moniki, i vrijedi više od 17 miliona dolara.


Na listi se našla i prelijepa kuća u kojoj je glumica Gvinet Paltrou provela djetinjstvo. Forbes

Kupili su je glumičini roditelji davne 1976., a prema pisanju Forbesa, dom je izgrađen 1913. godine. Agent za nekretnine koji prodaje ovu vilu pohvalio je njen kvalitet i umjeće izrade, tako da ona bude prilagodljiva. Kaže da se razlikuje od konkurencije, jer dosta "preuređenih vila liče jedna na drugu".

Nakon opsežnog renoviranja, nekretnina sada uključuje redizajn enterijera dnevne sobe i primarne spavaće sobe, kao i prelijepo dvorište puno zelenila i raznolikog bilja.

Dolazimo do još jedne magične nekretnine, smještene na Floridi. Nakon renoviranja koje je "pretrpjela", sadržaji kuće uključuju kino, gurmansku kuhinju, dva bazena, igralište za odbojku, privatno pristanište.

Kuća također ima veliki foaje koji vodi do prostrane dnevne sobe sa direktnim pogledom na vodu, zatim kancelariju, teretanu i biblioteku. Također, sadrži pećnicu za picu i prostrani prostor za zabavu u prizemlju.


Magična nekretnina smještena na Floridi. Mediadrumimaes / DouglasElliman

Primarna spavaća soba ima dva sopstvena kupatila, prostor za sjedenje sa kaminom i privatni balkon.

Prema Engel & Völker izvještaju o trendovima vezanim za kupce luksuznih kuća, milenijalci čine više od polovine (59 posto) potrošača koji žele da kupe kuću vrijedniju od 3 miliona dolara. To je "ključna brojka" koju agenti za nekretnine znaju, kada ciljaju na tržište luksuza 2023. godine.

Potencijalno još važnija tačka koju profesionalci za nekretnine treba da imaju na umu, jeste da dvije trećine ovih kupaca kaže da radi poslove na daljinu, što znači da imaju mogućnost da rade odakle god žele. To je dovelo do fenomena da skoro svi oni, trenutno, posjeduju luks vilu, ili su u procesu planiranja kupovine drugog doma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.