RAZGOVOR

Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić za "Avaz": Među prvima smo u regiji završili proces pripajanja

Kao jaka sistemska banka, zapošljava blizu 700 uposlenika u 67 poslovnica širom BiH

Mustafić: Godina velikih promjena. Avaz

A. Č.

2.3.2023

Povodom godišnjice preuzimanja Sberbank BH od ASA Banke donosimo razgovor s predsjednikom Uprave ASA Banke Samirom Mustafićem, koji za "Avaz" otkriva kako je izgledala protekla godina i koliko je ovakav potez važan, ne samo za banku nego i kompletno tržište i stabilnost finansijskog sektora.

Za ASA Banku 2022. predstavljala je godinu velikih promjena. Prvog decembra završeno je pripajanje ASA Banke Naša i snažna ASA Banci i tako je okončan posao koji je akvizicijom Sberbank BH započeo devet mjeseci ranije.

Kvalitet i efikasnost

- Godinu nakon odluke da preuzmemo Sberbank BH možemo reći da smo ponosni na hrabrost i agilnost koju smo tada pokazali. Posebno nam je drago da je i kompletno tržište prepoznalo ovu akviziciju kao fantastičan potez te da smo jedna od prvih banaka u regionu koje su u planiranom roku uspješno završile proces pripajanja, čime smo još jednom potvrdili kvalitet i efikasnost te pokazali dosljednost u provođenju naše odluke. Sam proces pripajanja nosio je svoje izazove u smislu integracije informacionog sistema, korporativnih kultura, spajanja vrijednosti i, u konačnici, izgradnje jedinstvenog identiteta i brenda ASA Banke. Zahvaljujući iskustvu našeg tima, dobroj pripremi, pouzdanim partnerima i efikasnom sistemu, proces je završen u roku i bez ikakvih posljedica na tržište - istakao je na početku razgovora Samir Mustafić.

Ono što je bilo najbitnije u kompletnom procesu, jeste da se u izuzetno kratkom roku zaustavio odliv kapitala, stabiliziralo poslovanje i nastavile redovne poslovne aktivnosti te vratilo povjerenje klijentima i štedišama.

Postavljeni cilj

- Sve vrijeme smo bili vođeni našim vrijednostima i principima koji su pokazali da smo kontinuiranim proaktivnim djelovanjem i istrajnošću realizirali postavljeni cilj uz izuzetan timski rad naših zaposlenika. Posebno sam zahvalan našim klijentima na razumijevanju i strpljenju za aktivnosti koje smo provodili, a koje su bile neophodne da bismo uspješno okončali proces pripajanja i nastavili pružati još kvalitetniju uslugu - naveo je Mustafić.

Bosna i Hercegovina danas ima domaću banku među top tri banke u BiH, s najvećim dioničkim kapitalom koji iznosi 340 miliona KM i izraženim potencijalom za daljnji rast i unapređenje tržišne pozicije.

ASA Banka je tokom 2022. godine ostvarila značajan rast u kategoriji kredita i depozita u odnosu na prosjek cjelokupnog bankarskog sektora. Kao jaka sistemska banka, zapošljava blizu 700 uposlenika u 67 poslovnica širom BiH.

O stanju na tržištu

- Aktiva Banke iznosi blizu tri milijarde KM, s kreditnim portfoliom od 1,7 milijardi KM te bazom depozita od 2,4 milijarde KM. Ovakvi rezultati potvrđeni su i nizom priznanja i nagrada tokom protekle godine, među kojima su Zlatni BAM u kategoriji kredita i depozita, zatim Poslovni potez godine te nagrada za Najbolju banku u regionu i titulu Najmenadžera za izvrsne rezultate u bankarskom sektoru - istakao je Mustafić te dodao kako je sve navedeno rezultat timskog rada i zalaganja svih zaposlenika te snage i kapaciteta ASA Banke.

Govoreći o stanju na tržištu, predsjednik Uprave ASA Banke naglašava kako je bankarsko tržište u BiH vrlo stabilno, uz visok nivo likvidnosti i kapitaliziranosti, te da je izuzetno važno da postoji zdrav omjer stranog i domaćeg kapitala.

Svima omogućiti jednostavno bankarsko poslovanje

Kada su u pitanju prognoze i daljnji planovi, ASA Banka će nastaviti raditi na unapređenju proizvoda i usluga.

- Želimo klijentima i svim građanima BiH omogućiti pristupačno i jednostavno bankarsko poslovanje te im olakšati svakodnevni život kroz olakšice i povoljnosti prilikom kupovine, planiranja putovanja i u konačnici dugoročnog ulaganja. Ostat ćemo dosljedni kreiranju jedinstvenih ponuda u segmentu kreditiranja fizičkih i pravnih lica, osluškujući potrebe, ali u isto vrijeme vodeći računa o cjenovnom parametru za klijente. Također, jačanjem i razvojem programa lojalnosti stvorit ćemo jedinstven koncept korištenja proizvoda i usluga za naše klijente. 

Tome će zasigurno u velikoj mjeri doprinijeti jedinstveni ekosistem koji imamo u sklopu Grupacije, a koji našim klijentima nudi brojne dodatne mogućnosti i benefite u segmentima osiguranja, zdravstva i digitalnih rješenja. ASA Banka je opredijeljena i na projektno finansiranje nekih od najznačajnijih investicija koje se trenutno realiziraju. U narednom periodu ćemo raditi na učvršćivanju svega nabrojanog, a prije svega na poboljšanju usluga i proizvoda za klijente uz jaku poslovnu mrežu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.