POTPISAN UGOVOR

Grad Zenica u USAID-ovom Programu podrške marginaliziranim nezaposlenim ženama i drugim grupama

Cjelokupna podrška naslanja se na prethodni ciklus podrške, rekla je Jalimam

Kasumović: Uskoro će biti raspisan javni poziv. Vehid Begunić / Fena

FENA

18.4.2023

Potpisivanjem ugovora između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica započela je realizacija Programa podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa, za koji će u septembru ili oktobru biti raspisan javni poziv za odabir korisnika ovog programa, s kojima će do kraja tekuće godine biti potpisani i ugovori.

Kako je istakla zamjenica direktora Programa podrške i zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE-a Dunja Jalimam, Vlada Sjedinjenih Američkih Država je 2020. godine kroz USAID pokrenula Program podrške i zaštite ljudskih prava kako bi unaprijedila institucije vlasti, s ciljem sveukupne zaštite ljudskih prava u BiH i pružanja održivih prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje marginiliziranih grupa u BiH.

Cjelokupna podrška

- Cjelokupna podrška naslanja se na prethodni ciklus podrške, u okviru kojeg smo u 10 jedinica lokalne samouprave u BiH podržali osnivanje gotovo 70 biznisa, koje danas uspješno vode žene. Ono što je razlika u odnosu na prethodni ciklus podrške jeste da je sada naša podrška - zajedno s podrškom institucija vlasti, dakle jedinica lokalne samouprave, usmjerena ne samo na marginalizirane grupe žena, nego na generalno marginilizirane grupe u BiH - naglasila je Jalimam.

U narednom će periodu, zajedno s Gradom Zenica te još devet lokalnih jedinica - po pet iz entiteta Federacija BiH (Travnik, Maglaj, Cazin, Novo Sarajevo i Zenica) i entiteta Republika Srpska (Trebinje, Berkovići, Vlasenica, Brod i Teslić), raditi na razvoju preduzetničkih modela.

Kriteriji i program

Kriteriji i cjelokupni program razvijat će se sa svakom jedinicom lokalne samouprave, a podržani će biti samo novi biznisi te nezaposlene osobe. Očekivanja su da će i ovog puta biti podržano i otvoreno 70-ak novih biznisa.

- Osim finansijske, pružamo i mentorsku, stručnu i savjetodavnu podršku. U nekim lokalnim zajednicama gdje smo imali manjak broja prijavljenih ponavljali smo javne pozive, nakon čega smo imali veći broj prijavljenih - kazala je Jalimam.

Realizacija programa

USAID i Grad Zenica će u jednakom omjeru za realizaciju ovog programa osigurati 60.000 KM, a gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović istakao je da su zadovoljni što će sudjelovati u ovom programu. Grad Zenica će za realizaciju ovog programa izdvojiti 30.000 KM.

- Uskoro će biti raspisan javni poziv, a sa otprilike po 10.000 KM bit će pojedinačno podržani odabrani korisnici. Pozivam i privrednike Zenice ili sve one koji se žele baviti biznisom, jer Grad Zenica uskoro raspisuje novi javni poziv za otvaranje novih biznisa, čija je vrijednost 300.000 KM - kazao je Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.