OSTIN RASEL

Mladi milijarder kupuje Forbes: Našao se na popularnoj listi "30 ispod 30"

Rasel je izvršni direktor tehnološke kompanije koja auto-industriji omogućava tehnologiju autonomne vožnje

Ostin Rasel. AP Photo/Ben Margot

S. S.

16.5.2023

Ostin Rasel, 28-godišnji milijarder iz automobilske industrije, tačnije CEO kompanije "Luminar Technologies", navodno preuzima većinski udio u "Forbes Global Media Holdings"-u, koji je trenutno u vlasništvu hongkonške firme "Integrated Whale Media Investments (IWM)".

O tome su, naime, obavijestili WSJ i Reuters, a potom su vijest prenijeli brojni mediji.

Rasel je izvršni direktor tehnološke kompanije koja auto-industriji omogućava tehnologiju autonomne vožnje, i ima tržišnu kapitalizaciju od 2,1 milijarde dolara.

Prema izvještajima, koji su citirali izjave Rasela i IWM-a, Rasel je pristao da kupi 82% udjela u Forbsu, uključujući preostale akcije koje pripadaju istoimenoj porodici, dok će IWM zadržati manjinski udio.

Procjena na oko 800 miliona dolara

Stiv Forbs, predsjednik i glavni urednik poslovne kuće, navodno planira da ostane u kompaniji.

Ugovor se procjenjuje na oko 800 miliona dolara, a izvještaji kažu da Rasel ne planira da učestvuje u izvještavanju Forbsa u vijestima i dnevnim operacijama, već će se umjesto toga usredsrediti na podsticanje svog rasta i ostvarivanje svojih filantropskih interesa u okviru poslovanja.

On, također, navodno namjerava da uspostavi novi odbor za Forbs, koji će uključivati stručnjake za tehnologiju, medije i vještačku inteligenciju. "Forbes je nešto na šta sam se uvijek ugledao kao na brend i medijsku imperiju", rekao je Rasel za WSJ.

Jedan od najstarijih medija

Napomenuo je samo da novac za kupovinu nije došao od njegovih akcija u "Luminaru", i nije htio da navodi više detalja.

Više od 100 godina star Forbes jedan je od najstarijih medija u SAD. Rasela je svojevremeno Forbs uvrstio i na svoju popularnu listu "30 ispod 30", na kojoj se nalaze uspješni biznismeni mlađi od 30 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.