DEMANTIRALI NAVODE

Centralna banka BiH: Nismo nadležni za mjenjačke poslove s fizičkim licima

Kako smo upoznati, inostrane komercijalne banke su prestale s otkupom norveške krune u procesu kupoprodaje efektivnog stranog novca

Centralna banka BiH. Fena

A. O.

7.6.2023

Centralna banka Bosne i Hercegovine danas se oglasila saopćenjem u kojem navodi da nije nadležna za mjenjačke poslove s fizičkim licima i ne utječe na izbor valuta koje se zamjenjuju u komercijalnim bankama i mjenjačnicama.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- U proteklih nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije da su komercijalne banke i mjenjačnice u Bosni i Hercegovini obustavile prijem i zamjenu novčanica norveških kruna, a u pojedinim slučajevima i švedskih i danskih kruna, te da je to uzrokovano odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Ovim putem obavještavamo javnost da Centralna banka Bosne i Hercegovine nije donijela nikakvu odluku u vezi s obustavljanjem prijema navedenih valuta u komercijalnim bankama/mjenjačnicama u Bosni i Hercegovini, kao i da nije nadležna za mjenjačke poslove s fizičkim licima u BiH. U skladu s entitetskim zakonima o deviznom poslovanju mjenjačke poslove mogu obavljati komercijalne banke kao i rezidenti - druga pravna lica i poduzetnici koji imaju zaključen ugovor s bankom, ovlaštenje nadležnog entitetskog ministarstva finansija i registrovani su za obavljanje mjenjačkih poslova.

Napominjemo da komercijalne banke i ovlašteni mjenjači u BiH slobodno donose odluku da li će trgovati nekom stranom valutom u skladu sa svojom poslovnom politikom i mogućnosti da zamjene tu valutu s inostranom bankom na deviznom tržištu.

Prema javno dostupnim informacijama vidljive su značajne oscilacije deviznog kursa norveških kruna prema valuti EUR, a time i prema KM, pri čemu je vrijednost norveške krune značajnije deprecirala prema navedenim valutama, odnosno izgubila na vrijednosti. Kako smo upoznati, inostrane komercijalne banke su prestale s otkupom norveške krune u procesu kupoprodaje efektivnog stranog novca, pa posljedično i komercijalne banke i mjenjačnice u BiH. Finansijske institucije u inostranstvu i BiH mogu obustaviti zamjenu u slučaju pada vrijednosti neke valute radi zaštite od daljeg smanjenja vrijednosti, što može biti i privremenog karaktera dok se situacija s deviznim kursom te valute ne stabilizuje.

U svakom slučaju, informacije o mogućnosti zamjene ili razlozima eventualnog neobavljanja zamjene norveške krune i bilo koje druge strane valute građani trebaju tražiti direktno od komercijalnih banaka i ovlaštenih mjenjačnica, odnosno tamo gdje se i obavljaju mjenjački poslovi - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.