SAOPĆENJE

Posjeta ambasadora kompaniji 'Adriatic Metals Vareš' naglašava važnost direktnih stranih ulaganja u jačanje bh. ekonomije

Projekt Vareš je više od ekonomskog uspjeha, izjavio je ambasador Rajli

Tokom posjete. PR služba

A. O.

8.6.2023

Ambasadori Velike Britanije i Norveške u BiH, Džulijan Rajli (Julian Reilly) i Olav Rajnesrtsen (Reinertsen), zamjenica šefa Misije u Ambasadi SAD u BiH Debora Menuti (Deborah Mennuti) i direktorica Ureda EBRD-a u BiH Manuela Nesl (Naessl) posjetili su "Adriatic Metals", kompaniju za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka i olova na području općine Vareš. Njihova posjeta istakla je važnost direktnih stranih ulaganja u jačanje bosanskohercegovačke ekonomije.

Generalni direktor kompanije Pol Kronin (Paul Cronin) informisao je delegaciju o dinamici realizacije projekta Vareš i najavio da se proizvodnja očekuje u trećem kvartalu ove godine. Projekt je prepoznat kao „Najveća strana investicija“ od Sarajevo Business Foruma u 2022.

Diplomate su s detaljima projekta upoznali mladi, talentirani i sposobni inžinjeri iz različitih dijelova BiH, koji su dobili priliku da svoju karijeru razvijaju u domovini prema standardima rudarenja 21. vijeka.

- Ova posjeta je priznanje našem načinu rada u Adriaticu, koji je obilježen posvećenosti razvoju mladih talenata, sigurnosti na radu, zajednici i održivom europskom rudarenju. Projekt Vareš je šansa za prepoznavanje uloge BiH u opskrbi evropske proizvodne baze industrijskim metalima od ključne važnosti i u osiguranju resursa u rastućoj deglobalizaciji i narušenom lancu opskrbe - izjavio je Pol Kronin (Paul Cronin), generalni direktor kompanije "Adriatic Metals".

Posjetitelji su bili impresionirani očitim ekonomskim preporodom Vareša, podrškom načelnika Zdravka Maroševića kao i lokalne zajednice.

- Projekt Vareš je više od ekonomskog uspjeha – on predstavlja obnovljenu budućnost za ovu općinu i njene građane, i ne samo Vareš već i šire područje. Posebno sam zahvalan načelniku Maroševiću na toploj dobrodošlici, i važnije na njegovoj posvećenosti Varešu i svima koji žive u ovom prelijepom mjestu - izjavio je britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli (Julian Reilly).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.