UZLAZNI TREND

Šta znači blago povećanje kreditnog rejtinga BiH: Pozitivan signal investitorima

Najveća vrijednost je to što ćemo sačuvati kamatnu stopu koja trenutno važi za naša dugovanja

Stalno se zadužujemo za javne investicije, pa povećavamo javni dug. Twitter

Alen Bajramovic

13.8.2023

Prije nekoliko dana kreditna agencija “Standard and Poor's” (S&P) povećala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine. Revidiranje ranije ocjene “B sa pozitivnim izgledima” na “B+ sa stabilnim izgledima” nije nas izvuklo iz kategorije država sa spekulativnom kreditnom sposobnosti, uglavnom zbog političke situacije, pa je i posljednja ocjena data uz upozorenje da se može promijeniti u slučaju da se pojačaju unutrašnji politički sukobi.

Prosječna ocjena

- Dobro je što imamo uzlazni trend, jer dugo smo tavorili na minimalnoj prosječnoj ocjeni. Simbol “plus” znači stabilnost, što znači da smo određeni period uspjeli pokazati da zadržavamo stanje koje je takvo kakvo je, ali nema velikih oscilacija i trenda pogoršanja. To je ona stabilna trojka, kako kažemo u školi - kazao je Željko Rička, ekonomski stručnjak i univerzitetski profesor.

Pojašnjava da se rejting države određuje na osnovu čitavog niza parametara, koji su uglavnom vezani za ekonomiju, ali i druge oblasti.

Rička: Uzlazni trend. Facebook

- Najveća vrijednost je to što ćemo sačuvati kamatnu stopu koja trenutno važi za naša dugovanja. Obično obaranje rejtinga rezultira rastom kamate radi rezerviranja potencijalnih rizika. Ovo je signal investitorima i finansijerima da, recimo, neće rasti cijena kapitala koji nam uvijek treba - dodao je Rička.

Negativan signal

Kada je riječ o građanima, prof. Rička smatra da nije vrijeme za zaduživanje, pogotovo što banke korigiraju kamate na kredite, ali ne i na depozite, a to je negativan signal i dokaz da banke gledaju samo svoje interese. Uprkos podacima da je Uprava za indirektno oporezivanje u julu prikupila rekordne prihode, a u periodu januar–juli imala 422 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, građani ne osjete promjene nabolje.

- Obrnutim putem idemo. Stalno se zadužujemo za javne investicije, pa povećavamo javni dug koji podiže i zbir kamata koje imamo. Zakonska je obaveza da država prvo izmiri međunarodne obaveze, a onda raspoređuje ostatak, pa je tako višak prihoda samo pospješio izmirivanje obaveza - pojasnio je Rička.

Pozicija RS

Najbolji dokaz za to kako političari zagorčavaju život građanima koji su ih birali u ovom periodu pruža RS, koja se suočava s finansijskom krizom, ali i međunarodnom izolacijom.

- Nadam se da ćemo iz loših politika naučiti nešto što ne treba raditi. Mislim da su i odluke njemačke vlade da obustavi projekte u RS dokaz promjene politike. Očigledno je da ljudi neće da se upuštaju u prizemne svađe s Dodikom, pa na taj način mudro odgovaraju. Rezultat njegove priče je uskraćivanje sredstava, dok narod sam ne kaže da ovako više ne može. Ne znam šta će biti u RS, pogotovo zbog obaveza Termoelektrane Ugljevik prema Sloveniji. Milijarde su u pitanju, a, što je najgore, i obaveza da se pola buduće proizvodnje također transferiše tamo - istakao je prof. Rička.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.