PROBLEMI

Stojan Marinković: Proizvođači pšenice ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom

Nije se moglo ući blagovremeno u tretmane, kazao je Marinković

Loša godina za pšenicu. Twitter

FENA

26.8.2023

Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj u ovoj godini ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom ni kvalitetom, kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Povećanje subvencije

Prema njegovim riječima, jesen prošle godine je obećavala da bi mogla cijela pšenice biti zadovoljavajuća i da bi ta proizvodnja mogla biti profitabilna u RS, naročito imajući u vidu povećanje subvencije po hektaru na 500 KM, poljoprivrednici su se odlučili za sjetvu te kulture.

- Nažalost, teška godina, napad bolesti, kiše, nevrijeme. Nije se moglo ući blagovremeno u tretmane, tako da je došlo do jednog šarolikog prinosa koji se kretao od totalno nerentabilnih 2 -2,5 tone po hektaru, a rijetke su površine gdje je taj prinos dostizao 5-6 tona po hektaru - kazao je Marinković.

Istakao je da je ovo vrlo loša godina za pšenicu, tako da proizvođači ne mogu biti zadovoljni.

Biti oprezni

- Na sve to, na kraju se nadovezale i niske otkupne cijene koje su bile znatno ispod praga rentabilnosti, naročito imajući u vidu ove niske prinose. Proizvođači pšenice u ovoj godini ne mogu biti zadovoljni ni prinosom, ni cijenom ni kvalitetom. Ali na neki način svjesni smo toga da su oscilacije u proizvodnim godinama prisutne uvijek i da jednostavno imamo i ovakvih godina - kazao je Marinković.

On je izrazio nadu da će iduća godina biti bolja sa aspekta proizvodnje pšenice.

- Međutim, moramo biti uvijek na oprezu kada planiramo proizvodnju pšenice da je berzanska roba i da mi ne utičemo nikada na cijenu, imajući u vidu da smo mi jako mali proizvođači i da cijena ove kulture zavisi od kretanja globalnog tržišta - naglasio je Marinković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.