PROMJENE

Nakon zatvaranja proizvodnje u BiH: Ledo dio proizvodnje prebacuje iz Hrvatske u Srbiju

Razlog za preseljenje linije za tijesto nedostatak je prostora za 4 miliona eura vrijedne strojeve koji će proizvoditi King sladoled

Ledova tvornica u Zagrebu. Davorin Visnjic/PIXSELL

S. S.

8.12.2023

Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, tačnije u Frikom čiji je vlasnik također Nomad Foods, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.

Razlog za preseljenje linije za tijesto, kako se već pisalo, nedostatak je prostora za četiri miliona eura vrijedne strojeve koji će proizvoditi King sladoled. Instalirat će ih sljedeće godine upravo na mjestu gdje je smještana linija za tijesto, saopćili su za Hinu iz Leda.

Zapošljavaju 45 zaposlenika

Na upit koliko je zaposlenih u zagrebačkoj tjestari, odgovorili su da u tom pogonu trenutno zapošljavaju 45 zaposlenika. Uprkos proširenju pogona za proizvodnju sladoleda, kompaniji je u interesu zadržati radnike tjestare ako oni prihvate nova radna mjesta.

- Sa svakim od zaposlenika pojedinačno razgovaramo o njihovim željama i planovima te se nadamo i vjerujemo da će veći dio njih odlučiti nastaviti raditi u Ledu na radnim mjestima vezanim za sladoled - odgovorili su iz Leda na upit Hine.

Nude se manje plaće

Predsjednik sindikata PPDIV Denis Paradiš potvrdio je za Hinu da se Uprava obavezala zadržati sve bivše zaposlenike tjestare, ali sada velikoj većini njih nudi manje plaće, odnosno manje koeficijente i manje složene poslove.

- Takav pristup radnicama s višegodišnjim stažom nije korektan - ističe Paradiš.

Ne spori pravo vlasnika na poslovnu odluku o preseljenju dijela proizvodnje u Frikom, ali mu je, kako kaže, pomalo komično da će se Zagorski štrukli proizvoditi u Srbiji.

Podsjetimo, kompanija Ledo nedavno je zatvorila tvornicu u Bosni i Hercegovini, a bez posla je ostalo 50 radnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.