MEĐUNARODNI AERODROM

Istanbulski aerodrom dobio novu pistu: Erdoan otkrio koliko je novca utrošeno

Rekao je i kako namjeravaju iskoristiti maksimalan kapacitet aerodroma

Erdoan: Govorio na svečanoj ceremoniji. Platforma X

N. H.

25.12.2023

Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), predsjednik Turske, prisustvovao je otvaranju nove piste na Međunarodnom aerodromu u Istanbulu "Sabiha Gokcen". 

Turski predsjednik je poručio kako namjeravaju i dalje razvijati saobraćaj, a u govoru na otvaranju piste je naglasio da je ovaj aerodrom odigrao ključnu ulogu u razvoju privrede i turizma u Turskoj. 

- S vremenom smo vidjeli da aerodrom ima poteškoća u ispunjavanju sve većeg putničkog saobraćaja. Potom smo 2009. godine završili novu zgradu terminala. Odlučili smo 2012. godine izgraditi drugu pistu potrebnu u okviru razvojnih planova aerodroma - rekao je Erdoan.

Erdoan je poručio kako je vrijednost radova na pisti i pomoćnim objektima iznosila 970 miliona dolara, dok je dužina piste 3.540 metara.

Također, rekao je i kako namjeravaju iskoristiti maksimalan kapacitet aerodroma.

- Kako bismo osigurali maksimalan kapacitet u smislu zračnog saobraćaja, koristit ćemo našu novu pistu za slijetanje, a staru za polijetanje aviona, Međunarodni aerodrom će imati kapacitet da primi više od 85 miliona putnika godišnje s puštanjem u rad nove piste - pojasnio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.