KUPLJENE DIONICE

Mađarski biznismen blizak Viktoru Orbanu novi je vlasnik cementare u Lukavcu

Kako se navodi na sajtu cementare, krajem prošle sedmice je "okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci"

Mađarski premijer Viktor Orban s Lerincom Mesarošom: Fotografija iz 2019. godine. AP

N. Aj.

26.12.2023

Fabrika "Lukavac cement", jedna od dvije najveće cementare u Bosni i Hercegovini, prešla je iz austrijskih u mađarske ruke, saopćeno je iz ove kompanije.

"Talentis International Construction Investments Kft" iz Mađarske je novi vlasnik ove kompanije bazirane na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a kupili su 100 posto dionica od dosadašnjeg vlasnika, austrijske firme "Asamer Baustoffe AG".

Prate ga kritike

Grupa "Talentis" u vlasništvu je Lerinca Mesaroša (Lorinc Meszros), jednog od najbogatijih Mađara, kojeg prate kritike zbog njegove bliskosti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ovo je prva investicija Mesaroša na tržištu Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi na sajtu cementare, krajem prošle sedmice je "okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci", te su ispunjeni svi uslovi kupoprodajnog ugovora, a upravljačka struktura u fabrici ostaje ista.

"Asamer Baustoffe AG" je tokom privatizacije u BiH 2001. godine kupila 51 posto vlasništva u cementari, a 2014. godine je postala vlasnik 100 posto dionica.

Milijarde dolara

Fabrika cementa u Lukavcu je osnovana 1974. godine, te prema njihovom sajtu, godišnje može proizvesti više od 900.000 tona cementa, i 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa).

Bogatstvo Lerinca Mesaroša, vlasnika kompanije koja je kupila cementaru u Lukavcu, magazin "Forbes" procjenjuje na gotovo 1,7 milijardi dolara.

Njegov uspon na listama najbogatijih Mađara je počeo nakon 2010., kada je Orban drugi put postao premijer te države, piše RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.