CRNA HRONIKA

Braća dječaka koji je umro od droge, prepuštena ulici

Nakon što je maloljetnik pronađen predoziran u naselju Pazar

A. ARNAUTOVIĆ

1.8.2014

 

Udruženje “Zemlja djece” iz Tuzle jučer je ponovo upozorilo javnost, ali i nadležne institucije, na teško stanje u kom su se našla maloljetna djeca jedne tuzlanske porodice, a koja su zagazila u svijet droge i prosjačenja.

Diler pritvoren

Nakon smrti najstarijeg sina ove porodice, 14-godišnjeg S. R., čije je tijelo pronađeno u jednom stanu u tuzlanskom naselju Pazar, a koji se predozirao u junu ove godine, uhapšen je Željko Martinović (35) iz Tuzle, protiv koga Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još vodi istragu.

 

Arnautović: Diler omogućio dječaku tablete

 

- Martinović je u pritvoru i sumnjiči se za posjedovanje i omogućavanje uživanja narkotika. On je 11. juna omogućio dječaku da konzumira tablete “tramal” i marihuanu, zbog čega je pronađen mrtav u ranim jutarnjim satima - kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

 

Spasila ih Granična policija
Saznajemo da su S. R. i njegov mlađi brat bili žrtve trgovine ljudima, a pronađeni su na jednom od graničnih prijelaza i vraćeni u Tuzlu.
- Intervencijom Granične policije dječaci su spašeni iz lanca trgovine i vraćeni u domovinu. No, zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta, kao i zbog nedostatka želje i energije da se dječacima pomogne, nije bilo adekvatne zaštite i brige - navodi se u saopćenju Udruženja.

 

Saznajemo da je preminuli S. R. često viđan u Martinovićevom stanu i da je riječ o dječaku koji je sa dvojicom mlađe braće napustio školu, odao se skitničenju i prosjačenju i povremenom korištenju droge. Dječak je živio s nanom, koja nije u stanju adekvatno se brinuti o djeci. Majka ih je napustila, a nakon smrti oca početkom ove godine, porodica je bila prepuštena ulici.  

- S. R. se 24. decembra 2013. prvi put predozirao drogom te je pravovremenom intervencijom ljekara spašen. O tome je obaviješten nadležni organ starateljstva. S djetetom su obavljani savjetodavni razgovori unutar savjetovališta Dnevnog centra Tuzla. Reagiralo se i prema nadležnom Centru za socijalni rad. U protekle dvije godine upućen je čitav niz dopisa, molbi i prijava. Ne vjerujemo da će ova institucija snositi bilo kakvu odgovornost - navodi se u jučerašnjem saopćenju Udruženja “Zemlja djece” u Tuzli.

Bez nadzora

U Udruženju “Zemlja djece” zabrinuti su za budućnost dvojice braće S. R., od kojih stariji ima 12, a mlađi 10 godina. Prema riječima Adnana Drndića, socijalnog radnika iz navedenog udruženja, braća preminulog dječaka i dalje se bave prosjačenjem, a rade u grupi sa još nekoliko vršnjaka.

- I dalje su na ulici bez nadzora, zajedno s nekolicinom dječaka koji provode vrijeme na raskrsnicama, trežeći novac. Jedno od rješenja da se djeca vrate u redovni školski sistem i sklone s ulice jeste oduzimanje roditeljskog staranja te osiguravanje adekvatnog smještaja za djecu. Na ulici se riskira da postanu žrtve trgovine ljudima, za nekoliko godina ćemo istu djecu imati na ulici samo u obliku kriminalaca i ovisnika - navodi  Drndić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.