CRNA HRONIKA

Braća Hadžović upucala dvojicu Salkanovića

Pokušaj ubistva u romskom naselju na Bišću Polju

M. SMAJKIĆ

12.8.2014

 

U novosagrađenom romskom naselju na Bišću Polju preksinoć je došlo do pucnjave u kojoj su teže ranjena braća Šefik zvani Šele (42) i Amir Salkanović (33). Obojica su zbrinuta u RMC „Dr. Safet Mujić“ na Odjelu ortopedije i traumatologije i prema riječima dežurnog ljekara dr. Emira Mešanovića, konstatirane su im teške tjelesne ozljede, ali su stabilnog zdravstvenog stanja.

Pronađen pištolj

Na Salkanoviće su iz vatrenog oružja pucala braća Merim (20) i Omer Hadžović koje je policija, nakon što su pokušali pobjeći automobilom Mercedes, pronašla u blizini Željezničke stanice u Mostaru te je jučer nad njima vršena kriminalistička obrada.

Također, saslušan je i njihov maloljetni brat, ali, kako nam je potvrđeno, u svojstvu svjedoka, jer je utvrđeno da on nije učestvovao u ovom incidentu.

Uviđaj su jučer ujutro na licu mjesta obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK uz prisustvo dežurnog kantonalnog tužioca Mirka Miličevića.

Kako saznajemo, na licu mjesta pronađene su čahure od devetomilimetarskog pištolja PHP, dok su u Mercedesu pronađeni pištolj i automatska puška.

Žalio se ocu
Halil Salkanović nam je kazao da je otac braće Hadžović dan ranije otišao u Bugojno, a s braćom su pobjegle majka i sestra. Tvrdi da je Hadžovićima smetalo njihovo slavlje, dok oni, kako kaže, svaku noć glasno puštaju muziku.
 - Ko vampiri su, po danu spavaju, a noću lumpuju. Žalio sam se i njihovom ocu. Volio bih da komšiluk kaže ko su oni, da ne ispadne kako ja sad branim svoje bratiće - kaže Halil.

 

Najvjerovatnije je pucano samo iz pištolja, a kako nam je rekao tužilac Miličević, u istrazi će biti razjašnjeno jesu li obojica Hadžovića pucala ili samo jedan. Djelo je okvalificirano kao pokušaj ubistva.

 - Prema dosadašnjim informacijama, M. H. i O. H. tvrde da su pucali zato što su dvojica ranjenih nasrnula na njihovu 14-godišnju sestru, ali vidjet ćemo šta je od svega istina - rekao nam je Miličević.

U romskom naselju koje smo jučer posjetili zatekli smo Seniju Sejdović, strinu Salkanovića, kako pere krv s automobilskih sjedišta, jer su njen muž, Halil Salkanović i sin njene rođake odvezli u bolnicu. Kaže da je krvi bilo u cijelom dvorištu. Kako nam je ispričao Halil, pucnjava se dogodila prilikom rođendanskog slavlja.

Odmah zapucali

 - Moj bratić Šele, kojem je bio rođendan, došao je kod mene s bocom piva od dva litra. Popili smo tu bocu, a onda smo otišli kod mog sina Mahira u stan, koji živi iznad Murata, oca Hadžovića. Tu smo popili još koje pivo i krenuli smo, da bi nam oni, dok smo mi bili na stepenicama, počeli psovati. Vidio sam im oružje u rukama i povikao: „Šta vam je?“, a oni su uzvratili: „Ti, Halile, bježi - ispričao nam je Halil te dodao da su Hadžovići odmah počeli pucati, nakon čega je on pozvao policiju, a oni se dali u bijeg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.