CRNA HRONIKA

Šestodnevna potraga za 19-godišnjim Josipom Križanovićem

Student iz Tešnja nestao u Osijeku

Autor:M. Čabrić

17.10.2014

Josip Križanović (19) iz naselja Cerovac kod Tešnja, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku  (Hrvatska), nestao je u ovom gradu u noći između subote i nedjelje. Posljednji put je viđen nakon noćnog izlaska u osječkoj Tvrđi oko dva sata iza ponoći kada se zaputio prema stanu u Donjem Gradu.  Nestali mladić je visok 187 centimetara, ima ravnu kestenastu kosu i tamne oči, ovalno lice i srednje je tjelesne građe.

- Još nemamo nikakvih informacija. Roditelji su u šoku i bilo bi bolje da ih se sada ne uznemirava.  Osim toga nedavno smo imali i smrtni slučaj u porodici.  Pokušavamo sve što je u našoj moći da dođemo do bilo kakvih informacija - kazao nam je u telefonskom razgovoru Josipov brat Danijel koji se nalazi u Osijeku.

On nam je potvrdio da je hrvatska policija službeno raspisala potragu za njegovim bratom. Porodica i prijatelji apeliraju na institucije i medije da se intenzivno uključe u potragu.

Naša ekipa je jučer boravila u Cerovcu. Na  vratima porodične kuće nas je dočekao otac Anto. Nije imao snage da govore.

- Radite kako mislite da je najblje - kratko nam je, prije nego što je zatvorio vrata kazao Anto Križanović. 

On i supruga Ana, takođe skrhana bolom, imaju samo Danijela i Josipa.

- Eto, vidite samo. Ja sam im prvi susjed. Vidite kakva je to složna i čestita porodica. Sinovi su im odgojeni i dobro vaspitani. Svi smo u šoku. Dan nakon Josipovog nestanka umrla im je sestričina Mira. Kada je Anto pozvao sina Danijela telefonom, tada je saznao da je Josip nestao. Ne znam kako će njih dvoje to izdržati - priča nam prvi susjed  Nikola Križanović.

Prijatelji su na Facebook-u pokrenuli posebnu stranicu  s ciljem da animiraju što više ljudi na traženju vršnjaka.

- Poznavao sam Josipa. Dobar momak.  Povremeno smo se sretali, pozdravljali i nakratko popričali.  Veoma nas je sve ovo pogodilo i nadamo se da će se sve brzo riješiti i da će se Josip vratiti kući - kaže Almir Mularifović iz susjednog sela Sejmen Polja.

Na svom Facebook profilu Josip je 14. septembra, uz fotografiju poznatog izvođača narodne muzike Tome Zdravkovića, objavio, kao post, naziv jedne njegove pjesme: „Sve je u životu prolazno moj druže“.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.