CRNA HRONIKA

Grupi Savaša Ererena šest i po godina zatvora i uslovne kazne

Sud BiH izrekao presude za krijumčarenje ljudi

M. M.

26.11.2014

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je jučer prvostepenu presudu u predmetu Savaš Ereren i drugi kojom je optuženi Sead Džamalija oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem ljudi. 

Istom presudom, optuženi Savaša Ereren, Predrag Đurđević, Šaban Grbo, Petar Pejić-Mijačević, Karson Dominković i Nikol Miličić oglašeni su krivim za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovina ljudima i krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, pa im je sud izrekao sljedeće kazne: 

Savašu Ererenu jedinstvena kazna zatvora u trajanju od pet godina;

Predragu Đurđeviću jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci;

Šabanu Grbi uslovna osuda kojom se utvrđuje jedinstvena kazna zatvora od dvije godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u periodu od četiri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo;

Petaru Pejiću-Mijačeviću također uslovna osuda kojom se utvrđuje jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u periodu od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo;

Uslovno je osuđen i Karson Dominković, kojem je utvrđena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, sa rokom kušnje od tri godine, kao i Nikola Miličić, koji je osuđen na dvioje godine, s rokom kušnje od četiri godine. 

 

Oduzeta imovinska korist 

Od savaša Ererena oduzeta je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 12.250 eura i 2.450 KM.

Također, od optuženih su oduzeti predmeti korišteni u izvršenju krivičnog djela. 

U izreci presude, između ostalog, se navodi da je optuženi Savaš Ereren, u vremenskom eriodu od jula do decembra 2012. godine, radi međunarodnog krijumčarenja ljudi, te sticanja finansijske dobiti organizovao i rukovodio grupom ljudi, koja je učestvovala u međunarodnom krijumčarenju ljudi – državljana Turske, preko Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske u Sloveniju i druge zemlje EU.

- On je u navedenom periodu održavao stalne telefonske kontakte sa osobom po imenu Mevlut Ozyuret i još 19 njemu poznatih osoba koje su se nalazile van BiH, a sa kojima je dogovarao način dovođenja ilegalnih migranata u BiH iz Turske, navedeno je u presudi. 

Optuženi Elvir Šaran, Muharrem Onel, Brankica Ivanović, Šaban Grbo, Predrag Đurđević, Nikola Miličić, Husnija Hrustić, Sead Omerović, Petar Pejić-Mijačević i Karson Dominković postali su članovi ove grupe, koji su u navedenom vremenskom periodu na različite načine učestvovali u prihvatanju, smještaju i prevozu ilegalnih migranata na području Bosne i Hercegovine, pri čemu su za ulaz ilegalnih migranata u BiH koristili legalne kopnene međunarodne granične prijelaze, kao i međunarodni granični prelaz Aerodrom Sarajevo.

 

Organizator ostaje u pritvoru 

Pomenuta organizirana grupa prevela je 46 osoba radi ulaska u zemlje Evropske unije, a sve protivno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnih putem, jer su znali da ove osobe ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak ili boravak u zemljama Evropske unije, a neke od ovih osoba niti uslove za zakonit ulazak u R. Hrvatsku, a nakon čijeg prevođenja bi Savaš Ereren, kao organizator ovog ilegalnog prebacivanja isplaćivao određene iznose svojim saradnicima po unaprijed utvrđenom dogovoru. Svako od njih bi uzimao dio novca od samih ilegalnih migranata, dok je jedan dio iznosa dogovorenog novca uplaćivan i putem Western Uniona.

U odnosu na optuženog Savaša Ererena, Sud je donio rješenje o produženju pritvora. Pritvor prema ovom rješenju može trajati devet mjeseci od dana izricanja presude odnosno do 26. augusta 2015. godine, do kada bi optuženi trebao biti upućen na izdržavanje kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.