CRNA HRONIKA

Mačar trebao putovati u Australiju kada je ubijen

Svjedoci opisali eksploziju autobombe na Palama

A. ALJIMI

27.11.2014

Saslušavanjem četvero svjedoka optužbe jučer se u Sudu BiH nastavilo suđenje u predmetu “Lutka”. Kao prvi svjedok kojeg je saslušao tužilac Saša Sarajlić, jer je Dubravko Čampara bio odsutan, pojavio se Rajnat Ikonić, koji se rijetko čega korisnog za predmet sjetio. Svjedok je na većinu tužiočevih pitanja odgovarao s “ne sjećam se” i “ne znam”.

Ilegalni prelasci

Ikonić je kazao da je iz Zvornika, gdje živi, prelazio državnu granicu te išao u Srbiju.

- Jeste li u julu 2007. godine išli u Loznicu – pitao je Sarajlić svjedoka.
 
On je kazao da ga je optuženi Marko Krajišnik pozvao i zamolio ga da preveze njegovu dvojicu prijatelja iz Loznice u Beograd.

- To sam i učinio, odvezao sam ih. Jedan od njih je bio Veljančić (Anđelko Veljančić, svjedok u ovom predmetu koji je dobio imunitet), a drugog nisam poznavao, kasnije sam saznao da je to bio Darko Elez – rekao je Ikonić.

Tužilac Sarajlić pitao je Ikonića je li mu neko prijetio nakon što je prevezao tu dvojicu do Beograda.

- Niko mi nije prijetio u vezi sa prebacivanjem. Tokom 9. februara 2013. godine pozvao me je jedan muškarac, koji je kazao da mi je prijatelj iz Beograda i da dođem na benzinsku pumpu “Nešić” da bismo porazgovarali. To je bio moj poznanik liji je nadimak Sarma. Na sastanak su došli i ovaj u bijelom džemperu (pokazao rukom na optuženog Davora Eleza, op. a.) i jedan visoki momak. Taj visoki mi je kazao da moram promijeniti izjavu i da kažem da tog dana nisam vozio Veljančića i Eleza. Rekao sam im da ću tako postupiti, ali to nisam uradio – kaže Ikonić.

macar-likvidacija1

Stravične scene ispred “Omerte” nakon eksplozije

Tatjana Savić, braniteljica Davora Eleza, pitala je Ikonića da li je bio osumnjičeni u ovom predmetu.

- Bio sam uhapšen – odgovorio je svjedok, na šta je Savić pitala: “Kako je odjednom postao svjedok”, a Ikonić na to nije odgovorio, samo je kazao: “Stojim iza svoje izjave, možete mi milion pitanja postaviti.”

Odbrane su konstatirale da je iskaz ovog svjedoka bio diktiran te da je nezakonit.

Strahovita eksplozija

Svjedok Jovan Škobo sa Pala svjedočio je na okolnosti ubistva Vladimira Mačara zvanog Vlatko, koje se desilo u januaru 2008. godine ispred kafića “Omerta”. Kao kolateralna šteta u eksploziji autobombe tog dana živote su izgubili i Rade Magazin te Milan Vlaškić.

- Znam da je bila eksplozivna naprava u crvenom Golfu i da je aktivirana. Bio sam tog dana u “Tomu”, koji je udaljen 400-500 metara od “Omerte”. Nazvala me je supruga i pitala me kakva je to eksplozija bila te da kontaktiram sina Mikija (Miroslav Škobo, pripadnik klana Đorđa Ždrale, op. a.). Nazvao sam Mikija, koji mi je rekao da je bila eksplozija i da su ubili Vlatka. Sina sam zatekao na licu mjesta, tu je bila i Vlatkova supruga Sanja – rekao je Škobo.

On je naveo i da se njegov sin Miroslav družio s ubijenim Mačarom.

- Miki i Vlatko su trebali putovati tog dana u Australiju kod Đorđa Ždrale, koji ih je tamo zvao. On se sklonio, jer su ga htjeli ubiti. Miki je otputovao tog dana. Vlatko je stalno ukazivao na to da bi mogao biti likvidiran i da mu prijeti opasnost od Darka Eleza, zato je i vozio blindirani auto – kazao je Škobo.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.