CRNA HRONIKA

Haseljiću 26 godina za ubistvo 81-godišnjeg starca

UBISTVO IZ KORISTOLJUBLJA Na Kantonalnom sudu u Novom Travniku izrečena presuda Kenanu Haseljiću

D. P.

4.2.2015

Kantonalni sud u Novom Travniku nepravomoćno je osudio Kenana Huseljića na 26 godina zatvora zbog ubistva 81-godišnjeg Karla Jurčevića 2012. godine.

Kako je navedeno u presudi, Huseljić je kao 22-godišnjak ubio 81-godišnjeg Karla Jurčevića u januaru 2012. godine u njegovoj kući u naselju Dolac na Lašvi kod Travnika, nakon čega mu je iz novčanika uzeo 400 KM.

Fizički ga je napao, udarajući ga u glavu, te ga nožem ubo u predjelu leđa i oborio na pod. Nakon toga mu je pritisnuo grudni koš, polomivši mu rebra i grudnu kost. S obzirom na to da je 81-godišnjak pružao otpor, svezao mu je ruke i noge, dok mu je na usta stavio povez, te ga je stezao dok starac nije preminuo.

U presudi koju je pročitao sudac Mehmedalija Huseinović, navedeno je da je kazna dugotrajnog zatvora Huseljiću izrečena s obzirom na to da je dokazano da je planirao krivično djelo, te je, iz koristoljublja, na izrazito okrutan i bolan način ubio 81- godišnjeg starca.

- Vještak je nakon ubistva potvrdio da je Jurčević umirao sedam do osam minuta, u teškim bolovima - naveo je sudac Huseinović.

Huseljić je već ranije dvaput bio kažnjavan, a presuda Kantonalnog suda je nepravosnažna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.