CRNA HRONIKA

Pljačkaši motkom razbili staklo na kafani "Kod Stake"

Bračni par Pandurević peti put na meti razbojnika

Autor:Am. KOVAČ

5.3.2015

Bračni par Pandurević Staka (62) i Zdravko (77), koji već 45 godina imaju ugostiteljski objekt „Kod Stake“, a koji se nalazi u sarajevskom naselju Vraca, ogorčeni su jer su se u posljednjih nekoliko mjeseci već peti put njihov objekt i kuća našli na meti razbojnika, a do sada počinioci nikad nisu otkriveni. Posljednji put nepoznate osobe pokušale su provaliti u njihov objekt u noći s utorka na srijedu.

Tragovi krvi

- Sa sobom su donijeli čak i veliku motku da bi razvalili gelendere koje smo postavili nakon posljednje pljačke. Razbili su staklo, ali rešetke nisu uspjeli slomiti. Na staklo se razbojnik porezao te su ostali tragovi krvi s druge strane kuće, gdje su pokušali provaliti i kroz magacin, ali nisu uspjeli. Ovo je već peti put da nam nanose štetu. Ne znam šta više da radim. Policija je danas (jučer, op. a.) došla, fotografirala lice mjesta, a krv razbojnika nisu ni uzeli jer su kazali da je to njima skupo vještačiti - rekla je Staka Pandurević te dodala, da je, ne daj Bože, u to vrijeme izašla vani, vjerovatno bi je razbojnici ubili.

kod-stake-2

Foto: Avaz (Staka: Opet su nam nanijeli štetu)

Prema riječima supružnika, na meti lopova bili su u avgustu te 25. septembra, 6. i 9. oktobra prošle godine, a nijedno to razbojništvo nije rasvijetljeno, kao što, vjerovatno, neće biti ni ovo.

Pili pivo

- Tokom provala odnijeli su novac, cigarete, mobitele, više od 20 kilograma suhog mesa, janjetinu, motornu pilu, brusilicu, aparat za rezanje žive ograde i još neke stvari. O slobodi pljačkaša i koliko se nikoga ne boje, svjedoči njihovo ponašanje od 9. oktobra, kada su tokom pljačke čak u radnji otvorili i popili po pola piva, a nekoliko otvorenih pivskih flaša smo našli i u bašti, a 6. oktobra su mi zapalili stan koji se nalazi iznad ugostiteljskog objekta - kazala nam je Staka.

kod-stake-7

Foto: Avaz (Razbijeno staklo na ulaznim vratima)

Bračni par Pandurević je na kraju razgovora kazao da 45 godina vode ovaj ugostiteljski objekt, koji je u gradu nadaleko bio čuven po pečenju, da im se nikada ovakvo nešto nije dešavalo i da ne znaju šta da rade niti od koga da traže zaštitu.

U momentu kada je ekipa "Dnevnog avaza" odlazila, u objekt su dolazili majstori da peti put u osam mjeseci saniraju nastalu štetu na imovini Pandurevića.

Samo im komšije pomažu

Zdravko Pandurević kaže da se odmah nakon agresije iz Crne Gore vratio u Sarajevo u svoju kuću, gdje su živjeli i prije.

- Nakon svega što nam se počelo dešavati, razmišljamo da prodamo sve i napustimo ovaj grad, jer se više ne osjećamo sigurno. Očigledno, ni nas ni našu imovinu, koju smo krvavom mukom stekli, nema ko zaštititi. Zar da doživim ovo da sa 77 godina sjedim i plačem, a i kuda s ovoliko godina i bolestan da idem? Komšije Haris Kudra i Mehmed Zimić su nam i danas (jučer, op. a.), kao i ranije, prvi pritekli u pomoć. Sreća pa je komšiluk tako dobar kakav jeste. Ali pitanje je dana kada će neko tokom pljačke nastradati - rekao je Zdravko, koji je dijabetičar i kojem se zdravstveno stanje pogoršalo nakon pokušaja pljačke u noći s utorka na srijedu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.