CRNA HRONIKA

Jednomjesečni pritvor za sedam osoba zbog teških krađa u Tuzlanskom kantonu

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio prijedlog Tužilaštva

Fena

4.3.2016

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za sedam osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su u organiziranoj grupi počinili produženo krivično djelo teške krađe i veći broj krađa na području Tuzlanskog kantona.

Mjera pritvora određena je za Senada Ramića (49), Sanela Smajlovića (40), Šemsu Kostića (44), Bahrudina Čivića (36) i Safeta Nuhanovića (44) nastanjene u Tuzli, te za Mirzu Čivića (33) i Selmina Ibrahimovića (25) nastanjene u Lukavcu.

Protiv njih Tužilaštvo je otvorilo istragu, a također je istraga otvorena i protiv Aldina Hodžića (29) iz Lukavca koji je osumnjičen da je bio član grupe i počinio ova krivična djela i krivično djelo nasilničkog ponašanja.

Hodžić se po prijedlogu Tužilaštva i odluci Općinskog suda Tuzla već od ranije nalazi u pritvoru zbog osnovane sumnje da je i u drugom predmetu počinio  krivična djela iz oblasti imovinskih delikata.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, postoji osnovana sumnja da su se osumnjičeni organizirali u grupu, te da su u periodu od početka 2015. do kraja februara 2016. godine u općinama Kalesija, Živinice, Sapna, Lukavac, Živinice, Tuzla, Srebrenik, Gradačac i Gračanica, u 50 pojedinačnih provala ili krađa, ulazili u stambene i pomoćne objekte, vikend kuće, magacine, sušare i druge objekte.

Prilikom provaljivanja u kuće, u manjim grupama, parovima ili pojedinačno, krali su novac, zlatni nakit, automobile, tehničku robu, suhomesnate proizvode, visokonaponske kablove i druge vrijednosti, koje su kasnije zadržavali za sebe ili prodavali drugim osobama. Procijenjeno je da su ovim krivičnim djelima sebi pribavili  imovinsku korist i oštetili veći broj osoba u iznosu većem od 130.000 KM.

Prema nalogu Tužilaštva i uz naredbe nadležnih sudova, pripadnici MUP-a TK su 2. februara izvršili pretrese na većem broju lokacija u Tuzli i Lukavcu, gdje su pronađeni određeni predmeti za koje se sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su isti dan uhapšeni, izvršena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužioci su donijeli naredbu o provođenju istrage i ispitali osumnjičene. Izdate su i naredbe za potrebna vještačenja i istražne radnje koje su u toku.

Sve osumnjičene osobe su ranije više puta osuđivane, uglavnom za krivična djela iz oblasti imovinskih delikata, navedeno je u saopćenju Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.