CRNA HRONIKA

MEMIĆ: Izdala me je država za koju sam se borio

Otac ubijenog Dženana najavio proteste

Autor:A. ALJIMI

2.4.2016

Ni nakon dva mjeseca istraga o ubistvu Dženana Memića, mladića iz ilidžanskog naselja Sokolović-Kolonija, nije urodila plodom pa je očajna porodica Memić za 8. april najavila protestnu šetnju kako bi iskazala nezadovoljstvo radom nadležnog tužioca.

Sumnja u istragu

Dženanov otac kucao je na sva moguća vrata, ali niko od nadležnih nije bio u stanju da mu pomogne u rasvjetljavanju ubistva njegovog sina. On je u razgovoru za naš list izrazio naročitu sumnju u kvalitet istrage u prvih deset dana nakon Dženanove smrti.

- Dok sam se borio da se Dženan oporavi izdala me je država za koju sam se borio. Ovo se posebno odnosi na nadležnog tužioca Merisa Ćatu, koji vodi cijelu istragu – rekao je Memić.

Dodao je da je od Tužilaštva na sastanku zatražio da se pokrene posebna istraga o okolnostima i događajima u istrazi u prvim danima, odnosno da se utvrde sve manjkavosti te istrage.

- Uporno sam govorio da je greška napravljena u prvih 10 dana, a oni u Tužilaštvu brane Ćatu. Rekao sam im, kada nije on, provedite istragu da se utvrdi ko je, onda, kriv… Oni svaljuju na MUP, ne znam više šta da mislim, izašao sam razočaran iz Tužilaštva. Iduće sedmice ću opet ići kod glavne tužiteljice. Svi su odmah rekli da ga nije auto povrijedio, ne znam što se nije odmah istraživalo u drugom smjeru. Samo su mi govorili da rade, a ja ne vidim nikakve rezultate. Protestna šetnja je uredno najavljena u MUP-u – kaže očajni Muriz.

Mirna šetnja

Porodica Memić pozvala je građane da se priključe mirnoj šetnji te da se na dostojanstven način ukaže na probleme u istrazi. 

Okupljanje je planirano za 9.30 sati na Vrbanji, odnosno na trgu ispred SCC-a, odakle bi se učesnici mirnom šetnjom trebali kretati do zgrade Tužilaštva KS.

Podlegao povredi glave

Dženan Memić je 8. februara ove godine zadobio tešku povredu glave dok je Velikom alejom na Ilidži šetao sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Isprva je MUP KS saopćio da je mladi par udarilo vozilo te da je Dženan na taj način zadobio tešku povredu. Slučaj se zakomplicirao nakon što je mladić podlegao povredi glave u Klinici za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Nakon njegove smrti, pojavila se informacija da je mladić ubijen, što je poslije potvrdilo i Tužilaštvo. Iako je više osoba privođeno na informativne razgovore, nikada se nije došlo do konkretnog osumnjičenog.

Tužilaštvo bez komentara

Komantar na namjeru porodice Memić da organizira protestnu šetnju zbog nezadovoljstva radom tužioca na istrazi potražili smo i od Azre Bavčić, portparola Sarajevskog tužilaštva.

- U ovom momentu mi ne možemo komentirati te navode – kratko nam je kazala Bavčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.