CRNA HRONIKA

Inspektori oduzeli 11.639 kutija cigareta i 319 kilograma rezanog duhana

A. Na.

22.2.2018

Tržišno-turistički inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove tokom prošle godine kontrolirali su sva frekventna mjesta na kojima se prodaje roba bez vjerodostojne dokumentacije, sa akcentom na prometovanje akcizne robe kao što su cigarete i rezani duhan. 

- Rezulat 364 inspekcijska nadzora je izuzeta roba kojom je počinjen prekršaj u vrijednosti od 106.267 KM, a izdat je i 221 prekršajni nalog u iznosu od 74.000 KM. Pored toga, podnesena su i 143 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. S ciljem sprečavanja bespravnog prometa tržišno-turistički inspektori su organizirali i timske nadzore sa drugim inspekcijama Uprave, uz asistenciju službenika MUP-a KS. Najznačajnije rezultate u kontroli bespravnog prometa cigareta, rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta, ostvarili su mobilni timovi tržišno-turističke inspekcije i pripadnika Jedinice za podršku MUP-a KS. U postupku 134 inspekcijska nadzora mobilnih timova, u toku 2017.godine, izuzeto je 11.639 kutija cigareta, 319.85 kilograma rezanog duhana, te 917 ručno pravljenih i pakovanih cigareta - kazala je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.


Oduzeta roba predata je Direkciji za robne rezerve Kantona Sarajevo do okončanja prekršajnih postupaka, koji su pokrenuti kod nadležnog suda.  

- Nakon otvaranja skijaške sezone na Bjelašnici, kontrole obavljanja trgovine bez odobrenja nadležnog organa vršene su i na lokalitetu Babinog dola. Podsjećamo, prema odredbama Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH novčana kazna za obavljanje trgovine bez odobrenja nadležnog organa i prodaju robe bez vjerodostojne dokumentacije fizičkim licima iznosi od 1.000 do 1.500 KM - rekla je Brdarić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.