REKONSTRUKCIJA

Davidovi posljednji sati

U kanalizacionoj cijevi spacijalci jučer pronašli laptop koji je ukraden iz kuće

O. MATAVULJ

28.3.2018

Smrt Davida Dragičevića (21) izazvala je brojne kontroverze, njegova porodica smatra da je ubijen, dok policija za sada ne raspolaže dokazima koji potkrepljuju tu tvrdnju.

Zvanična policijska verzija je da je mladić pao sa mosta u rijeku Crkvenu, gdje se utopio, što je potvrdio i vještak medicinske struke, ali je ostavio mogućnost da je David možda gurnut ili bačen u vodu. Istražitelji pokušavaju dokučiti na koji je način David zadobio povrede koje su pronađene po njegovom tijelu, odnosno jesu li nastale kao posljedica tuče u kojoj je kobne noći učestvovao ili je, pak, napadnut.

U opljačkanu kuću mladić ulazi 18. marta u 2.52 sati, zadržava se 50 minuta i izlazi povrijeđen

Kamere s objekta „Apartmani Vesto“ snimile Davida kako ulazi i izlazi iz kuće

Bijela maska

Ekipa “Dnevnog avaza”, uz pomoć informacija iz istrage, uvidom u nekoliko snimaka videonadzora te na osnovu izjava svjedoka, rekonstruirala je jučer Davidovo kretanje kobne noći.

Na jednom od snimaka vidljivo je da osoba koja odgovara Davidovom opisu (tamne hlače i crna jakna), izlazi iz dvorišta opljačkane kuće R. Đ. u ulici Velibora Janjetovića Janje 11, i to vidno hramljući.

Na videonadzoru se vidi da je osoba za koju policija tvrdi da je David, ušla u dvorište kuće u 2.52 sati. Kamere, također, otkrivaju da pet minuta nakon njega, u 2.57 sati, u kuću ulazi jedan od vlasnika, a u 3.09 i njegov brat. Punih 50 minuta kamere ništa nisu snimile, a u 3.42 vidi se da iz dvorišta izlazi mladić. Za razliku od trenutka kad je ušao, na izlasku iz dvorišta David šepa i teško se kreće. Tih 50 misterioznih minuta kamere nisu zabilježile nikakve kretnje pa se ne može reći je li David imao sukob s nekim od ukućana.

Mladić na snimku sve vrijeme nosi kapuljaču jakne, dok pri izlasku iz dvorišta preko lica ima bijelu masku.

Hramljući, vraća se ulicom Velibora Janjetovića Janje prema firmi MK, u čijoj se blizini nalazi mostić preko rijeke Crkvene. Taj mostić policija je i jučer čuvala, ali ne postoje kamere koje bi mogle otkriti šta se na mostu dešavalo te da li je tu, kako policija pretpostavlja, pao ili je gurnut u vodu.


Vlasnici šute

Na osnovu snimka se ne može reći da li po izlasku iz obijene kuće u rukama nosi laptop, ali sudeći prema položaju tijela, djeluje da nešto ima ispod miške. Vidi se i da mu je tom prilikom nešto ispalo, a od komšija saznajemo da je riječ o rizlama. Po izlasku iz kuće, niko nije išao za njim i do jutra kamere nisu snimile ništa.

Vlasnici kuće nisu željeli razgovarati s nama i kratko su samo potvrdili da im je kuća opljačkana u noći sa subote na nedjelju, kada je David i nestao.

Nezvanično saznajemo da su oni tokom istrage ispitani samo kao oštećeni. Tada su policiji rekli šta im je ukradeno (laptop, skoro 200 maraka, crveni švicarski nož te bunt ključeva), ali niko nije "kriminalistički obrađen" i jučer su ponovo pozvani u policiju.

Brojni zvaničnici iz Republike Srpske pozvali su policiju da što prije rasvijetli ovaj slučaj, a među njima je bio i Milorad Dodik, koji je o ovom slučaju razgovarao s Draganom Lukačem, ministrom policije.  

David šepajući odlazi ulicom Velibora Janjetovića Janje u 3.42 sati prema pekari odakle se upućuje ka mostu preko rijeke Crkvene gdje je upao

Pronađen laptop

Specijalna antiteroristička jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer je u koritu Crkvene pronašla laptop koji je ukraden iz kuće R. Đ. Pronađen je uz pomoć grablji, kojima su specijalci češljali dno rijeke, i to 50-60 metara ispod ulaza u tunel kojim Crkvena, od kružnog toka na Laušu, ispod gradskih ulica teče do Kastela i ušća u Vrbas, gdje je Davidovo tijelo pronađeno.

Ćulum: Nisam kriv

Filip Ćulum, koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića, negirao je u medijima umiješanost u ovaj slučaj. On kaže da živi s roditeljima, koji su nezaposleni i nemaju veze sa politikom, policijom, niti s njenim direktorom Darkom Ćulumom.

- Danima idem na posao plašeći se da će mi se nešto dogoditi dok čekam da se dokaže da nisam kriv. Davidovoj porodici upućujem iskreno saučešće. I ja bih volio da je on živ, da može da potvrdi moju priču - rekao je Ćulum.

On kaže da videonadzori mogu potvrditi da je u vrijeme Davidovog nestanka bio na poslu te u jednoj pekari.

- Vidio sam poruke u kojima je napisao moje ime i prezime i mislim da je mislio na dečka s kojim se potukao te da je, možda, permutovao ime - istaknuo je Ćulum.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.