OPTUŽNICE

Brčko: Omamljivali goste tabletama u piću pa im krali novac

Zoran Matkić

4.4.2018

Tužilaštvo Distrikta Brčko podiglo je, a Osnovni sud prihvatio, optužnicu protiv Željke Davidović (32) zbog sumnje da je u ugostiteljskom objektu "Kaskada" u Gornjem Rahiću kod Brčkog, zajedno s još dvije osobe, vršila teške krađe na štetu gostiju. 

Brčansko tužilaštvo stavlja na teret Davidović da je prije dvije godine u dva navrata od gostiju na naročito drzak način oduzela novac u ukupnom iznosu višem od 15.000 KM.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Davidović je optužena da je, zajedno sa Zijadom Karalićem i Lidijom Dimković, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi od gostiju, za koje su znali da imaju veću količinu gotovog novca, taj novac otuđivala, koristeći pogodne prilike u koje su ih dovodili.

Tužilaštvo je, uz optužnicu Sudu, dostavilo dokaze da je u svim slučajevima kod oštećenih prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, kakve su i pronađene u pretresu kod ranije optuženog Karalića.

Prema navodima optužbi, u pića koja su konzumirali gosti stavljan je medikament "klozapin", antipsihotik koji se koristi za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom je za teške krađe iskorištavano stanje smanjene svijesti kod oštećenih.

U dva slučaja, za koja je zasebno i optužena, u pomoć je pozivana Davidović da bi prethodno zavela goste dok u piće ne bude ubačen ovaj medikament, navodi se u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.