NOVI TRAVNIK

Trostruki ubica bio nervno rastrojen

( K. Kavazović). Sabahudin Habib prilikom dovođenja na Sud

K. KAVAZOVIĆ

7.4.2018

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku jučer je nastavljeno suđenje Sabahudinu Habibu, koji se tereti za trostruko ubistvo, počinjeno 21. marta prošle godine u Sokolini kod Donjeg Vakufa.

Duševni poremećaj

Na zahtjev odbrane optuženog, obavljeno je timsko vještačenje te je utvrđeno da je Sabahudin Habib u trenutku izvršenja zločina bio bitno smanjeno uračunljiv.

- Zbog reaktivnog stanja kod jednostavno struktuirane ličnosti, odnosno privremenog duševnog poremećaja, njegove sposobnosti shvatanja djela, kao i njegove mogućnosti upravljanja svojim postupcima, bile su bitno smanjene u vrijeme izvršenja djela – navodi se u mišljenju koje su sačinili prof. dr. Milan Stojaković, specijalista psihijatrije i subspecijalista sudske psihijatrije, i dr. Slobodan Stanković, specijalista neuropsihijatar.

Timsko vještačenje zatražila je odbrana nakon prvog vještačenja, koje je obavila prim. dr. Emira Ejubović iz Zenice, koja je utvrdila kako je Sabahudin Habib u vrijeme izvršenja djela bio sposoban da kontrolira svoje postupke pa je samim time i njegova uračunljivost u tim momentima bila potpuna.

Prvo vještačenje

U mišljenju koje je dostavljeno, tim vještaka iz Banje Luke tvrdi kako u prvom vještačenju postoje kontradiktornosti, koje su i evidentirane kod vještaka prilikom pregleda.

U završnoj fazi

Sabahudin Habib se tereti da je ubio Omera Bašića, Ševku Draginovića i Ferida Rahmanovića. Na optuženičkoj klupi su i Arnela, Sanela i Avdo Habib, koje optužnica tereti za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Kako saznajemo, suđenje ulazi u završnu fazu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.