NOVI TRAVNIK

Trostrukom ubici 34 godine zatvora

Odvođenje optuženog Sabahudina Habiba

Piše: K. KAVAZOVIĆ

26.4.2018

Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, kojim je predsjedavao sudija Darmin Avdić, jučer je, u prisustvu optuženih i brojnih članova porodica oštećenih, objavilo presudu, kojom je Sabahudin Habib osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 34 godine za trostruko ubistvo, počinjeno 21. marta prošle godine u Sokolini nadomak Donjeg Vakufa. Hicima iz automatske puške Sabahudin Habib usmrtio je dvojicu šumara Omera Bašića i Ferida Rahmanovića te Ševku Draginovića, koji je izvlačio drva za šumariju.

Žrtve: Ferid Rahmanović, Omer Bašić i Ševko Draginović

Kvalifikacija ubistva

Sabahudinov otac Avdo Habib osuđen je na dvije godine zatvora, a njegov sin Arnel Habib na godinu i po zatvora za krivično djelo ometanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Sanel Habib, brat prvooptuženog Sabahudina, dobio je uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine uz rok kušnje od dvije godine. Ranije je Sabit Habib, nakon sporazuma o priznanju krivice, osuđen na godinu zatvora za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Tokom postupka, prvooptuženi Sabahudin Habib i njegov branilac nisu poricali trostruko ubistvo, ali se sve vrijeme postupka vodila borba između Tužilaštva i odbrane, jer je u optužnici ubistvo Ševke Draginovića bilo okarakterizirano kao kvalificirano ubistvo, odnosno ubistvo iz niskih pobuda, kako bi Sabahudin bio osuđen na dugotrajni zatvor samo po ovom osnovu.

Iz pojašnjenja predsjedavajućeg Vijeća jasno je kako ni Tužilaštvo ni odbrana nisu uspjeli u svom naumu. Za svako pojedinačno ubistvo Vijeće je odredilo kaznu od 12 godina te, na kraju, jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine.

- Mi kroz dokaze nismo našli da se radi o ubistvu iz niskih pobuda! Sva tri ubijena Omer Bašić, Ševko Draginović i Ferid Rahmanović ubijeni su pod istim okolnostima i iz istog razloga. No, postoji mogućnost izricanja dugotrajnog zatvora i ako se radi o osnovnim oblicima ubistva – pojasnio je sudija Avdić, istaknuvši da je glavni zadatak bio odmjeravanje kazne, gdje su se rukovodili težinom djela i činjenicom da je ostalo 13 djece iza ubijenih te da su ubistva počinjena s umišljajem.

Glas razuma

Avdo Habib, otac Sabahudina Habiba, osuđen je na dvije godine zatvora, jer je prijetio.

- Trebao je, kao najstariji, biti glas razuma, a on je prijetio kao i Sabahudin. Zato je njegova odgovornost najveća – pojasnio je predsjedavajući Avdić.

Sanel Habib, brat prvooptuženog, dobio je uvjetnu kaznu i to je Vijeće pojasnilo.

- Sanel Habib bio je jedini glas razuma! Molio je Sabahudina da se skloni sa puta. On je jedini koji iskreno osjeća žaljenje zbog događaja i pokazao je pijetet prema žrtvama – pojasnio je sudija Darmin Avdić.

Vijeće je donijelo i rješenje o produžavanju pritvora za Sabahudina Habiba.

Povici iz publike 

Dok je policija izvodila iz sudnice prvooptuženog, s galerije, gdje su bili smješteni članovi porodica oštećenih, neko je doviknuo:

- Eto ti, Avdo, šta si uradio!

Odštetni zahtjev

Sudsko vijeće u potpunosti je prihvatilo imovinskopravni zahtjev oštećenih porodica pa će osuđeni solidarno morati da isplate po 20.000 KM svakom članu za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka oca, supruga i sina. Ukupni odštetni zahtjev za 18 oštećenih, 13 djece, tri supruge i dva oca iznosi 380.000 KM. Ranije je potvrđeno da su oštećene porodice Bašić, Draginović i Rahmanović podnijele tužbene zahtjeve u istom iznosu i protiv Vlade Srednjobosanskog kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.