CRNA HRONIKA

Hrvatska: Uhapšen državljanin BiH osumnjičen za ubistvo Hamasovog eksperta

Fena

3.5.2018

Hrvatska policija u četvrtak je potvrdila da je 13. marta, prema potjernici tuniskog Interpola, uhapsila i pritvorila državljanina BiH koji se, prema pisanju medija, povezuje s ubistvom Tunižanina Muhameda Zavahrija, inžinjera aviosaobraćaja navodno povezanog s Hamasom.

U kratkom odgovoru Hini MUP je potvrdio da je 13. marta 2018. "temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine".

- Nakon hapšenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske - kažu u MUP-u.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniskog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zavahrijevo ubistvo te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zavahri, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. blizu svog doma u tuniskom gradu Sfaksu.

Podsjećamo, palestinska grupa Hamas optužila je Mosad za ubistvo visokog inžinjera za dronove Muhameda Zavahrija, koji je bio njihov član. Ubistvo su, prema njihovim riječima, izvele dvije osobe koje su ušle u Tunis koristeći bh. pasoš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.