HRVATSKA

Odluka o izručenju državljanina BiH Tunisu očekuje se u srijedu

Općinski sud u Velikoj Gorici

FENA

8.5.2018

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, u Republici Hrvatskoj, u utorak je održalo sjednicu na kojoj je odlučeno hoće li Tunisu izručiti bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, a rješenje će, kako se očekuje, biti objavljeno sutra nakon što bude otpremljeno zainteresiranim stranama. 

Alen Čamdžić, koji se prema pisanju medija, povezuje s ubistvom Tunižanina Mohameda Zuarija (Zouari), zrakoplovnog inženjera, navodno, povezanog s Hamasom, uhapšen je 13. marta na zagrebačkom aerodromu ''Franjo Tuđman'', na temelju međunarodne potrage Interpola Tunis.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika, koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zuarijevo ubistvo, te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zuari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. godine blizu svog doma u tuniškom gradu Sfaksu. Tunižansko pravosuđe utvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubistvo Hamasovog inženjera uhapšen u Hrvatskoj.

Sjednica na kojoj se iza zatvorenih vrata odlučivalo o molbi za izručenje, potrajala je oko sat i na njoj su izručenik i njegov branjenik porekli krivnju i usprotivili se izručenju, dok se predstavnici Državnog tužilaštva koji zastupaju zemlju tražiteljicu nisu pojavili.

Advokat Krešimir Škarica rekao je da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi.

Argument protiv izručenja im je i taj što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, a Hrvatska kao članica EU ne izručuje uhapšene u zemlje gdje postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarstva pravosuđa. Postoji opasnost i da bi tražena osoba u Tunisu do presude bila izložena mučenju.

Odbrana je, prema njegovim riječima, Sudu dostavila niz presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima.

U slučaju da Sud odobri izručenje, izručenik se može žaliti Vrhovnom sudu, do čije se odluke odgađa njegovo eventualno izručenje.

Dovođenje uhapšenih na Sud proteklo je uz pojačane mjere osiguranja, koje su uključivale i interventne policajce naoružane dugim cijevima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.