KRIMINAL

Slovencu iznudio 13.000 eura

Ranije privođenje Nenada Berića

Piše: O. MATAVULJ

7.7.2018

Nenad Berić (38) iz Banje Luke, poznat po nadimku Bera kiselina, prijavljen je Tužilaštvu zbog sumnje da je za 13.000 eura prevario Slovenca, kome je obećao da mu može pomoći u rješavanju sudskog spora.

Ranija presuda

U Policijskoj upravi Banja Luka navode da se Beriću na teret stavlja da je od avgusta do oktobra 2017. godine nakon upoznavanja i predstavljanja da je utjecajan čovjek, zaposlen u sudovima na nivou BiH i Republike Srpske, oštećenom iz Slovenije obećao da mu može riješiti sporove koji su se protiv njega vodili pred nadležnim sudovima.

- Na ime izvršenja usluga koje mu je obećao, osumnjičeni je od državljanina Slovenije uzeo novac u iznosu od 13.000 eura, a da dogovor nije ispoštovao - navode u policiji.

Berić je poznat kao višestruki prijestupnik. U aprilu ove godine osuđen je na 10 godina zatvora zbog bombaškog napada i pokušaja ubistva profesora Spase Šakote. Osuđen je na osnovu sporazumnog priznanja krivice, dok je njegov saučesnik i kum Aleksandar Savić osuđen na devet godina zatvora.

Bomba pod vozilom

Napad se dogodio 3. oktobra 2016. ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjoj Luci kada su na točkove Šakotinog Mercedesa podmetnuli četiri ručne bombe. Srećom, u eksploziji niko nije poginuo, tri osobe su povrijeđene i izgorjelo je više vozila.

Povod za napad bilo je to što Berić nije želio Šakoti vratiti 30.000 KM koje je od njega uzeo kako bi mu pred sudom „izdjejstvovao“ oslobađajuću presudu po optužbi za seksualno uznemiravanje učenica. Šakota je ipak osuđen, a kada je shvatio da je prevaren, od Berića je počeo tražiti novac, a on mu je uzvratio podmetanjem bombi pod vozilo.

Kako je dobio nadimak

Nadimak „Bera kiselina“ Nenad Berić je dobio 2013. godine nakon što je uhapšen u akciji „Trojka“. Zajedno s njim tada su uhapšene još dvije osobe jer su po Berićevom nalogu planirali da njegovu bivšu ljubavnicu pospu sonom kiselinom po licu, u čemu su osujećeni. Osim toga, Berić je i 2015. godine hapšen jer je sugrađanku ucjenjivao seksualnim uslugama u zamjenu za posao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.