DOBOJ-ISTOK

Uhapšen osumnjičeni za smrt Muhameda Vehabovića: Nermin Hadžić ubio mladića iz nehata

Mještani u protestnoj šetnji tražili pravdu za ubijenog Muhameda ( H. Čalić)

Piše: H. ČALIĆ

19.7.2018

Nermin Hadžić Ći (43) iz Brijesnice Velike uhapšen je u utorak zbog sumnje da je 12. jula u večernjim satima ispred kafića, nakon verbalnog sukoba, rukom udario u glavu Muhameda Vehabovića (28), nakon čega je nesretnik pao sa stolice, zadobivši tjelesne povrede koje su mogle uzrokovati smrt. Uhapšeni Hadžić osumnjičen je za krivično djelo prouzrokovanje smrti iz nehata.

  Podnesen izvještaj 

Nakon što je u veoma teškom zdravstvenom stanju, zbog povreda nanesenih u predjelu glave, dovezen u kuću svojih roditelja, mladić Muhamed Vehabović (28) je nekoliko sati poslije, u petak, 13. jula, podlegao u svojoj kući.

Za nanošenje povreda nastradalom mladiću Muhamedu Vehaboviću osumnjičen je samo Hadžić. On je jučer, uz izvještaj o krivičnom djelu, predan postupajućem tužiocu u Tuzli. Očekivalo se donošenje prijedloga o pritvoru, ali do toga nije došlo. Portparol ovog tužilaštva Admir Arnautović izjavio je za “Dnevni avaz”:

- Ovom tužilaštvu, uz izvještaj o krivičnom djelu, predana je osoba inicijala N. H. Očigledno je da tužilac iz objektivnih razloga, zbog analize velikog broja iskaza svjedoka o ovom slučaju, neće biti u prilici da u toku dana donese prijedlog o pritvoru protiv osumnjičenog pa će se to, najvjerovatnije, desiti sutra (četvrtak, 19. jula, op. a.). Tužilaštvo ima rok od 24 sata za prijedlog - istaknuo je Arnautović.


Muhamed Vehabović: Podlegao povredama

Traže pritvor

Nakon što je osumnjičeni Nermin Hadžić uhapšen, u porodici očekuju da bude pritvoren, jer ga smatraju ubicom svog najmilijeg člana porodice.

- Bili bismo mnogo mirniji kad bismo imali puno povjerenje i u policiju i u Tužilaštvo. I jedna i druga institucija, koje treba da štite ličnu i imovinsku sigurnost svakog građanina, morat će u našem slučaju dati odgovore na mnoga pitanja. Mora se znati jesu li svjedoci iskaze dali pod pritiskom ili po svojoj savjesti. Mora se znati kako su našem bratu nanesene teške tjelesne povrede na glavi, koje su bile uzrok smrti. Da li je našeg brata osumnjičeni tukao samo rukama ili i nogama dok je bespomoćno ležao na zemlji? Da li je imao saučesnike - pita se Mirnes, jedan od braće Vehabovića.


Hadžić: Uzrokovao Muhamedovu smrt

Dovezen roditeljima

U kući Vehabovića, oca Husnije, majke Fatime, braće Mirnesa i Nevresa, velika je tuga. Kuća je puna ljudi, svakog dana dolaze rodbina, komšije i prijatelji da im daju utjehu, sabur za izgubljenim sinom, bratom i rođakom.

- Zbog čega brata u tako teškom stanju nisu odvezli u Dom zdravlja, koji je udaljen svega dva kilometra, da mu se pruži pomoć, nego je našim bespomoćnim roditeljima ostavljen ni živ ni mrtav? Ko je i zbog čega uvjeravao roditelje da se obdukcija ne obavi? Morat će nam dati odgovore na ova pitanja - konstatira Mirnes Vehabović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.